Date demografice si statistice

Localitatea Stefan cel Mare are un numar de 2680 de locuitori. In perioada ianuarie 1977 – ianuarie 2002 numarul de locuitori al localitatii a scazut de la 3144 la 2680.

Una din cauzele principale ale acestei scaderi a reprezentat-o politica de industrializare fortata, in special a zonelor urbane, proces care a determinat o masiva emigrare a fortei de munca rurale spre zonele urbane de influenta:

Procesul de scadere a populatiei a continuat si dupa 1990, una din cauze reprezentand-o liberalizarea schimbarilor de domiciliu, sporul natural si soldul migratoriu negativ.

Se poate constata o redresare a ritmului de scadere a numarului populatiei, explicatie fiind iesirea la pensie inainte de termen a unei parti de forta de munca ocupata in mediul urban si reintoarcerea in mediul rural de origine, dar si evolutia economica dificila a unor intreprinderi urbane, situatie care a dus la disponibilizarea unei parti a fortei de munca, iar, in lipsa unor locuri de munca, aceasta a fost nevoita sa se reantoarca in zona rurala de resedinta, folosind si posibilitatile oferite de legea fondului funciar.

Pe termen mediu, o crestere a numarului de locuitori ai comunei se va realiza numai in conditiile unei dezvoltari socio-economice reale a localitatii, dezvoltare care ar duce la echilibrarea sporului natural al populatiei si ar ridica gradul de ocupare al fortei de munca la nivelul comunei. In alte conditii, negative estimam ca populatia totala a localitatii va contina sa scada.

Analizand structura populatiei dupa sex rezulta ca ponderea o are populatia de sex femeiesc cu 51,2 %.

Structura pe grupe de varsta a populatiei comunei Stefan cel Mare dezvaluie prezenta unui proces de imbatranire a populatiei, caracterizat prin pondera ridicata a populatiei varstnice si adulte.

Populatia localitatii Stefan cel Mare dupa nivelul de instruire.
Nivelul de instruire al populatiei reprezinta un factor important in perspectiva dezvoltarii socio-economice a localitarii. In localitate nivelul de instruire este mediu, fiind insa insuficient avand in vedere o dezvoltare a comunei. Ponderea populatiei cu pregatire superioara este foarte redusa, iar ponderea absolventilro de liceu sau scoala generala nu este o garantie pentru acoperire necesitatilor socio-economice ale comunei.


Fisiere atasate

Populatie