Biserica „Sfinții Trei Ierarhi" din Schitu Golești, monument istoric de interes național 

 

În comuna Schitu Golești se află monumentul istoric de interes național schitul Golești din Valea Pechii, ansamblu alcătuit din biserica „Sf. Trei Ierarhi", chilii, clopotniță și zid de incintă.

În 1670, episcopul Grigore al Buzăului, fost preot şi călugar la mânăstirea Negru-Vodă din Câmpulung, începe construcţia bisericii din Schitu-Goleşti, finalizată în 1676, dată la care schitul este închinat mânăstirii de drept metoh. Biserica a funcţionat ca schit scurt timp, iar din 1802 a devenit biserică de mir cu hramul "Sf. Trei Ierarhi".

Pictura murală originară, în frescă, aparținând unor renumiți artiști din școala câmpulungeană de zugrăvie se conservă fragmentar la abside.

Clopotnița, construcție originală și pitorească, a fost construită în perioada anilor 1670 - 1676, concomitent cu chiliile de pe laturile de nord și de sud și cu zidul de incintă, relevându-se, astfel, importanța în epocă a acestei ctitorii arhierești.

În patrimoniul bisricii se află cărți ritualice, precum Evanghelia, 12 Mineie și icoane pictate pe lemn în secolul al XVII-lea, uși împărătești sculptate în lemn de tei, candele, chivot, sfeșnice ș.a.

Denumirea comunei Schitu – Goleşti provine de la schitul de călugări ce se afla în perioada evului mediu pe moşia Grădiştea de Sus de lângă Câmpulung, o proprietate a boierilor Goleşti care se mărginea la miază – noapte cu proprietatea moşnenilor câmpulungeni.

Pentru alegerea numelui de Schitu-Goleşti sunt două variante: 

  • conform tradiţiei locale, în vremurile vechi, în masivul păduros al moşiei Grădiştea (pe care se întindea în epoca medievală actualul sat Schitu-Goleşti) se afla un teren mai mic lipsit de pădure, pe care locuitorii l-ar fi numit "Goliştea" şi de aici ar fi rămas numele de Goleşti.

  • a doua variantă de provenienţă a numelui Goleşti, mult mai credibilă, ar fi prezenţa familiei boierilor Goleşti care deţineau, pe aceste meleaguri, numeroase moşii, printre care şi moşia Gradiştea, pe care se întindea mare parte din satul Schitu-Goleşti.

Comuna Schitu Golești se află în nord-estul județului Argeș, pe malurile râului Târgului. Este străbătută de șoseaua națională DN73, care leagă Piteștiul de Brașov.