Bisericile Furnicoși și Valea Bradului din Mihăești - monumente istorice de interes național

 

Judeţul Argeş deţine o bogată zestre religioasă. Aici stau mărturie a credinței creștin-ortodoxe numeroase lăcașuri de cult, unele cu o vechime impresionantă, o adevărată carte de vizită a acestor meleaguri, bijuterii arhitecturale, locuri de o inegalabilă încărcătură spirituală.

În comuna Mihăești se află bisericile „Sfântul Ioan Botezătorul" din Furnicoși (datând din 1810) și „Sfântul Nicolae" (1767) din Valea Bradului, ambele monumente istorice de arhitectură de interes național.

Biserica „Sfântul Ioan Botezătorul" Furnicoși a fost construită în anul 1810, de către boierul Ioan Socolescu, în incinta curții sale. 

În contextul arhitectural ecleziastic muscelean, monumentul se individualizează prin dimensiunile impunătoare ale turlei și prin pisania, concepută în versuri, care conține o invocare a divinității pentru protejarea bisericii și a școlii durate de ctitor. 

 

Cuprinsul pisaniei de pe latura nordică :

"Văzând că bun lucru iaste

A ști cineva în ce chip se crește 

Adecă de Prea Puternicul Dumnezeu

Că acesta iaste ziditorul său

Și spre buna descoperire

De mic a cunoaște pre Dumnezeire,

Cu a cărții învățătură,

Fiindcă este o faptă bună

Școală de învățătură au făcut

Și de pomană cu a mea cheltuială am hărăzit

Ca, din prea bogata milă cerească

Pre cei ce vor învăța să procopsească

Doi preoți și un dascăl de clacă să scutească

Ce fără încetare ctitorii să pomenească

Iar cine aceasta va strica

Acela blestemul va câștiga."

 

Cuprinsul pisaniei de pe latura sudică :

"Marele ziditor, Dumnezeu cel unic

Din nimic afăcut Cel Preaputernic

Același pe mine din starea cea mai de jos

M-au ridicat și la arătare m-au scos

Și cu a sa milostivre m-am învrednicit

Câteva acareturi și ziduri am isprăvit

Deci dintru a sa Pronie cu bună voire,

Si această de toţi văzută zidire 

Spre semn de mulţumire noi ne-am invrednicit, 

Întru slava lui din temelie am săvârsit. 

Mă rog dar ţie, Doamne prea-îndura'te,

Si ne invredniceste de drepte parte, 

Raiul cel făgăduit toţi a-I dobândi 

Si de bunătatea lui a ne îndulci. 

Că, precum în acest veac toate mi-ai dat 

Si ca din gunoi în cinste m-ai ridicat, 

Asa în veacul viitor, ce-i fără sfârsit, 

Să nu ne lipsesti de binele cel nemărginit."

 

Biserica, în formă de navă, cu o lungime de 14 metri și o lățime de 8 metri, a fost construită din piatră și cărămidă, fiind învelită cu șiță, ca și astăzi. 

Catapeteasma de zid are trei registre cu icoane încadrate de ornamentații în relief.

De plan dreptunghiular, cu absida altarului decroșată semicircular, biserica este decorată în exterior, printr-un brâu format din trei muluri paralele și cornișă în "dinți de fierăstrău", sub streașină. 

Clopotul, monument istoric, datează din anul 1810 și poartă inscripția "ctitorul bisericii Ioan Soculescu Medelniceru" 1810. Pictura murală de la intrare înfățișează doi sfinți înacadrați de pisanii: Sfântul Ioan Botezătorul și Sfânta Ecaterina.

În anul 1908, s-a aprobat de comisia monumentelor istorice ca Biserica din Furnicoși să devină monument istoric.

Inițial, biserica nu a avut pictură decât pe Catapeteasmă. Între anii 1990 - 1991, pictura a fost refăcută în stil bizantin.

În patrimoniul bisericii se află cărți ritualice, precum Apostol, Triod, Penticostar, Mineie, Octoih, Psaltire, precum și icoane pictate pe lemn în secolele XVIII-XIX.

Începând din anul 2019, biserica este condusă de Preotul Smărăndescu Dimitrie Ștefan, prin Hirotonia și Binecuvântarea ÎnaltPreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului.

Cea de-a doua biserică monument istoric din Mihăești este Biserica „Sfântul Nicolae" din Valea Bradului (1767). Biserica este situată în cătunul Valea Bradului, în partea de sud a satului Mihăești, peste râu, fiind ctitorită de preotul Ioan și presbitera (preoteasa) Maria. 

Ctitorii bisericii sunt pictați în partea dreaptă a bisericii, la intrare. Atât numele sfinților, cât și cele ale ctitorilor sunt scrise cu litere slavone. 

Tradiția locului spune că preotul Ioan ctitorul mergea prin satele vecine ca să strângă bani pentru zidirea bisericii, iar enoriașii din Mihăești, pe lângă dania în bani, mergeau cu carele de boi și aduceau var, piatră, șindrilă, etc..

În patrimoniul bisericii sunt păstrate obiecte precum: îmbrăcămintea Sfintei Cruci în țesătură "de aur" (în cusătura manuala cu fir galben), Mineele lunilor de peste an – cărți de cult care se află acum în actuala biserică parohială, icoane cu o vechime de peste 100 de ani.

Așezare: Comuna Mihăești se află în nord-estul județului Argeș, pe malurile Râului Târgului. Este străbătută de șoseaua națională DN73, care leagă Piteștiul de Câmpulung.

(Material realizat cu sprijinul Primăriei Mihăești)