Biserica de lemn din Glâmbocata - Deal (Călugărița)

Biserica de lemn din Glâmbocata - Deal (Călugărița) se află în comuna Leordeni, județul Argeș, și poartă hramul „Nașterea Domnului". Biserica, monument de arhitectură de interes național, datează din secolul al XVIII – lea (1746).

Biserica lemn din Glâmbocata – Deal (Călugărița) a fost locașul de cult al unui schit de maici, numele atribuit așezării pledând pentru o asemenea destinație clericală, iar anul 1834, consemnat pe o pisanie deteriorată parțial, ar indica o refacere integrală a construcției de lemn, urmată de repictarea spațiului destinat picturii murale, peste bârne fiind aplicat un strat de tencuială format din var și câlți de cânepă.

Având plan trilobat, biserica se compune din altar, naos şi pronaos, peste care se înalţă o turlă, pridvorul fiind adăugat în 1834-1836. Absidele naosului sunt poligonale, cu trei laturi, iar ale altarului cu cinci laturi. Bârnele rotunde, din care a fost construită, au fost îmbinate prin sistemul „la jumătate de lemn". Bolta este lucrată din scândură, iar pardoseala este formată din bârne masive din stejar prinse în cuie de lemn.

În anul 1834, construcția a fost înfrumusețată, în interior și în exterior, cu pictura zugravului Radu, creația acestuia remarcându-se prin modalitatea de concepere a scenelor și prin tratarea realistă a tabloului votiv din pronaos, ctitorii fiind înfățișați în pitorești costume populare. 

Pictura exterioară conservă parțial scenele: "Judecata de apoi", "Raiul" cu Maica Domnului pe tron, prooroci, "Marina cu diavolul", "Sf. Gheorghe", "Sf. Dumitru", "Moartea". 

Valoarea deosebită a picturii este dată și de faptul că pictorul a surprins și elemente autohtone, brazi și reprezentări ale vegetației locale, limita de jos fiind trasată printr-un delicat chenar floral. 

În patrimoniul bisericii se află cărți ritualice, cum ar fi Evanghelie, Cazanie, Liturghier, Triod și icoane mobile pictate pe lemn, „Deisis" cu Maica Domnului și Sf. Ioan Botezătorul, semnată de „Diacul Radu zug<ravu>, 1791", "Iisus Hristos", „Maica Domnului cu Pruncul", „Nasterea Maicii Domnului", „Sfantul Nicolae".

O reparație a bisercii de lemn efectuată sub coordonarea Direcției Monumentelor Istorice din 1965 a stăvilit temporar degradarea acestui nestemat al arhitecturii ecleziastice argeșene. 

Ultima restaurare a bisericii a avut loc în anul 2001, în vremea părintelui Nicolae Stroescu, când a fost acoperită cu șiță din contribuția enoriașilor și cu ajutorul Departamentului de Culte. 

Așezare: Comuna Leordeni se află în marginea estică a județului Argeș, la limita cu județul Dâmbovița, pe malul stâng al Argeșului. Este străbătută de șoseaua națională DN7, care leagă Piteștiul de București. 

(Sursa: Primăria Comunei Leordeni; Grigore Constantinescu, "Bisericile de lemn din județul Argeș - Monumente de arhitectură", Pitești, 1995; wikipedia.org)