Mănăstirea "Sfânta Treime" și legenda miracolelor de la Ionești

 

Mănăstirea "Sfânta Treime" – Ionești, cunoscută și sub denumirea de Mănăstirea "Înfricoșata Judecată", se află în comuna argeșeană Buzoeşti, satul Ioneşti, la 7 km de oraşul Costeşti, pe şoseaua Costeşti – Roşiori.

Construcția mănăstirii a început în 1999 și s-a încheiat în anul 2019. Astfel, prin ridicarea acestei mănăstiri, viața monahală a fost reînviată la Ionești după 200 ani, în localitate existând un aşezământ monahal încă din timpul lui Mihai Viteazul. Se spune că un căpitan al acestuia, pe nume Radu, a primit danie această moșie din partea domniței Stanca, soția domnitorului Mihai Viteazul.

De asemenea, potrivit documentelor, în aceste locuri a existat, în anul 1785, mănăstirea de călugări Butoiul, de pe valea Plescării, aparținând moșiei Butoianca.

Conform legendelor, locul ar fi unul încărcat de spiritualitate. Povestea miracolelor de la Ioneşti începe în anul 1997, cu visul unui bătrân din localitate. Acesta le-a povestit localnicilor cum Maica Domnului i-a apărut în vis trei nopţi la rând cerându-i să-i facă loc de închinăciune şi popas lângă fântâna de la Ioneşti. Bătrânul a dat zvon în sat şi a ridicat, cu contribuţia credincioșilor, o troiţă pe locul indicat de Maica Domnului în vis.

Localnicii povestesc că, în timpul slujbei de sfințire a troiței, pe cer s-au arătat, la rând, ca nişte nori, trei cruci – una la răsărit şi două la apus.

Povestea minunilor de la Ioneşti s-a răspândit rapid în rândul credincioșilor şi a adus, de-a lungul timpului, în cătunul din comuna Buzoeşti, numeroși pelerini convinşi de virtuţile miraculoase ale locului.

Așezare: Comuna Buzoești se află în sudul județului Argeș, fiind situată la 32 km de municipiul Piteşti. Localitatea este străbătută de şoseaua naţională Piteşti - Roşiori de Vede (DN 65A), cu o ramificaţie spre Alexandria din centrul satului Vulpeşti (DJ 504).

(Sursa foto: arhiepiscopiaargesuluisimuscelului.ro)