Mănăstirea Sfântul Prooroc Ilie - Piscul Negru, Transfăgărășan

 

Situată într-o poiană la baza masivului muntos Lespezi, în punctul Piscu Negru, la cota 1200 metri, Mănăstirea „Sfântul Ilie Tesviteanul" - Piscul Negru reprezintă una dintre principalele atracții turistice de pe celebrul "drum prin nori" - Transfăgărășan. 

Odată ajuns aici, peisajul mirific îți taie respirația. Păduri de jur-împrejur, vârfurile înalte ale munţilor acoperiţi numai cu brad, murmurul apei râului Capra, aflat la 100 de metri în nordul bisericii, sunt doar câteva elemente care descriu atmosfera liniștitoare în care se găsește acest așezământ monahal. 

Lucrările de construcție a mănăstirii au fost realizate între anii 1994 şi 2015, iar terenul pe care a fost construită fost donat de o familie din Albeștii de Argeș. 

Se spune că mănăstirea a fost ridicată întru pomenirea persoanelor care au trecut la Domnul în timpul lucrărilor realizate la Transfăgărăşan.

Pentru construcţia bisericii, mijloacele financiare au fost asigurate de Episcopia Argeşului şi de numeroşi credincioşi. 

Biserica este compartimentată în altar, naos, pronaos şi pridvor închis. Altarul este luminat de o fereastră la răsărit. Are în dreapta o mică încapere pentru veştmântărie. Catapeteasma înaltă până la boltă este din zid, cu uşile împărăteşti şi diaconeşti din lemn de stejar sculptat. Se delimitează de pronaos prin arcada care se sprijină pe doi stâlpi laterali alăturaţi zidurilor. Pictura interioară a fost executată în frescă.

Sfântul Mare Prooroc Ilie, Tesviteanul, este sărbătorit de Biserica Ortodoxă Română în fiecare an, la data de 20 iulie.

Unul dintre cei mai importanți prooroci din Vechiul Testament - Sfântul Ilie este considerat ocrotitorul recoltelor, fiind celebrat ca un mare făcător de minuni și aducător de ploi în vreme de secetă.

Așezare: Mănăstirea Sfântul Prooroc Ilie - Piscu Negru se află în localitatea Piscu Negru, județul Argeș (DN7C). Este situată la 70,5 km nord de Curtea de Argeş, 47,5 km de satul Căpăţâneni, la 15,5 km de cabana Bâlea Lac.

(Sursa: https://www.manastiriortodoxe.ro/index.php?a=md&ap=Arhiepiscopia%20Argesului%20si%20Muscelului&j=Arges&id=233; https://mapio.net/pic/p-57801597/; wikipedia.org)