RUTA TRIUNGHIUL BISERICILOR RUPESTRE

 

1. Denumirea rutei: Triunghiul bisericilor rupestre

2. Tematica rutei: Religie, Culturală, Istorie

3. Descrierea obiectivelor turistice incluse în rută:

Pornind din Pitești, orașul Simfoniei Lalelelor pe DN73 spre Câmpulung putem vizita cele trei mănăstiri rupestre, una mai frumoasă ca cealaltă care formează un triunghi echilateral, o formă geometrică perfectă, cunoscută ca triunghiul iniţiatic, magic sau sacru al Argeşului, cu latura de 20 km.  Ce este cu adevărat important și unic, este să aflăm legendele de care au fost înconjurate de-a lungul timpului aceste obiective turistice. Cele trei locuri, desprinse parcă din altă lume, sunt:

 

Meteora României sau Schitul Cetățuia Negru Vodă

Meteora României sau Schitul Cetățuia Negru Vodă. Este primul obiectiv din acest traseu, situată la 22 km sud-est de Câmpulung, pe şoseaua naţională Câmpulung-Târgovişte-Bucureşti, pe frumoasa vale a Dâmboviţei,  între satele Cetăţeni şi Coteneşti. Zona este înconjurată de peșteri săpate în stâncă de călugării cunoscuți ca „cei ce umblă printre nori", ce s-au stabilit aici. Peșterile sunt greu accesibile fără echipament special. Schitul se află la o altitudine de 881 metri. De la șosea până la mănăstire vom urca mai bine de jumătate de oră, pe o potecă îngustă. Unele pietre din prima parte a drumului au forme indescifrabile iar altele seamănă cu reptile, ceea ce ne dă senzația că mii de priviri ne veghează mersul.

Până sus, drumul este presărat de troițe, cruci și icoane ce atârnă strategic și ireal de crengile copacilor. Odată ajunși, vom descoperi două biserici, cea veche, aflată într-o peșteră naturală de 12 metri si înaltă de peste 3 metri. Cea nouă este din lemn, în stil maramureșean. Se spune că în perioada cuprinsă între Izvorul Tămăduirii și Adormirea Maicii Domnului, în biserica din peșteră, în Sfântul Altar, izvorăște apa dintr-un mic izvor. Tot acolo putem vizita chilia lui Zamolxis, unde se spune că ar fi scris o parte din învățăturile sale o perioadă lungă din viața sa, dar și Crucea Dorințele unde oamenii lasă bilete sau lucruri personale și spun ei că orice dorință ți se împlinește dacă petreci câteva minute în liniște în acel loc.

Se spune că a fost ctitorită de Negru Vodă, deși într-unul dintre cele 3 straturi de pictură descoperite în mănăstire, în cel mai vechi, apare Alexandru Voievod, fiul lui Basarab I. Numele bisericii "Cetățuia" vine de la amintirea unui vechi castru de apărare care exista în zonă, iar "Negru Vodă" vine de la peștera ce poartă numele legendarului voievod, unde se pare că a fost un loc de refugiu al acestuia. Găsim aici și o troiță care amintea de faimoșii Haiduci ai Muscelului, una dintre cele mai longevive mișcări anticomuniste, o grupare despre care putem afla mai multe la Memorialul Închisorii Pitești.

Este una dintre cele mai vechi așezări sihastrice din Țara Românească. Acolo a fost o importantă așezare geto-dacică, după cum au dezvăluit cercetări arheologice făcute în diverse perioade, de la 1850 și până în 1982. Pe vârful muntelui dar și la poalele acestuia au fost așezări dacice datate chiar din sec. V iHr. Sus, unde se află acum mănăstirea, era o cetate dacică cu ziduri groase de 2.5m. Cetățuia a fost ridicată pe ruinele cetății dacice. Se spune că Negru Vodă i-a învins pe tătari prin acele locuri. Tot prin aceeași zonă ar fi și vestita Posada, unde Basarab I l-a învins pe Carol Robert de Anjou. La Cetățuie și-ar fi găsit refugiul și Nicolae Alexandru Voievod, Ioan Radu Negru Voievod, Vlad Țepeș, Mihai Viteazul în 1595, după lupta de la Călugăreni, Matei Basarab în 1634, Constantin Șerban Vodă în 1658, după ce tătarii au incendiat Târgoviștea, Constantin Brâncoveanu în 1690.

 

Mănăstirea Nămăiești

Mănăstirea Nămăiești. Câmpulungul oferă posibilitatea unor drumeții plăcute și reconfortante în împrejurimile sale. Mănăstirea Nămăiești este situată la 5 km nord-est de Câmpulung, în comuna Valea Mare Pravăț, satul Nămăiești, la o altitudine de 765 m, zonă cu străvechi urme istorice, de un pitoresc deosebit. Ansamblul arhitectural monahal este format din : biserica rupestră, stăreția veche, stăreția nouă, clopotnița și chilii.

Biserica rupestră este în întregime săpată în stâncă, în prima jumătate a secolului al XVI-lea. Aici se află icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, atribuită de tradiție Evanghelistului Luca, înrămată în argint la 1798 și litografia în 1871 de maiorul Papazogeu. Biserica rupestră, al cărei spațiu fusese extins prin adăugarea unui pridvor în anul 1843, a fost grav avariată, în octombrie 1916, în urma bombardamentului artileriei germane, turla fiind distrusă, ca de altfel, stăreția și chiliile schitului.

În perioada 1917 și 1921, ansamblul monahal a fost refăcut integral. Biserica rupestră are un plan dreptunghiular îngustat spre altar. Partea superioară a interiorului peșterii are formă de tavan drept, rotunjit la joncțiunea cu pereții, cu boltire în zona altarului. Naosul este separat de pridvorul închis printr-un perete de zid, iar de altar, prin iconostas de lemn conceput în stil neogotic.

Există mai multe legende legate de acest obiectiv monahal.

Prima legendă, spune că trei ciobani au ajuns cu oile pe stânca în care se află acum mănăstirea. În timpul nopții toți trei au avut același vis: fiecăruia i s-a arătat un înger care i-a spus că în acea stâncă se află o icoană pictată după chipul adevărat al Maicii Domnului. De dimineață și-au povestit visele, s-au speriat și au hotarât să se mute pe un alt versant al muntelui. Dar visul s-a repetat și în noaptea următoare. Iar în a treia noapte li s-a înfățișat în vis chiar Maica Domnului, care i-a dus la stâncă și le-a arătat intrarea în grotă, spunându-le să clădească un lăcaș de închinare unde vor găsi icoana. Despre icoana de la Nămăiești, se spune că ar fi una dintre cele mai vechi din toată creștinătatea. Lengendele spun că ar fi una dintre cele 12 icoane pictate de Sfântul Apostol și Evanghelist Luca. Acolo, icoana ar fi fost adusă de Apostolul Andrei, care a propovăduit în Dobrogea și a plecat apoi spre Dacia Superioară.

A făcut popas lângă un templu închinat zeului Zamolxes, Apostolul Andrei a crezut că în grotă trăiește un slujitor al zeului, pe care spera să-l creștineze. Nu a găsit pe nimeni  și s-ar fi adresat celor cu care călătorea – „Nemo est" (Nu este nimeni aici.). De unde si numele de Nămăiești.

Apostolul Andrei a coborât în grotă și a lăsat icoana aproximativ pe același loc în care se află acum în biserica rupestră a mănăstirii.

Cea de-a doua legendă  amintește de un singur cioban care a rămas cu oile peste noapte aproape de stânca în care a fost săpată biserica. Acestuia i s-a arătat în vis Maica Domnului care l-a îndemnat să se scoale și să sape sub el, pentru că va găsi o icoană într-o bisericuță de piatră. Și i-a mai spus să facă acolo o biserică în cinstea  intrarii în Biserică a Sfintei Fecioare Maria, izvor de viata și de tămăduire.  Legenda spune ca icoana visată de cioban este chiar aceea care se află acum în biserică.

O altă teorie, ce pare mai veridică este că nu s-au întreprins încă cercetări arheologice dar o altă teorie avansează ideea că bisericuţa săpată în stâncă, unde a fost descoperită icoana, ar data de pe vremea când creştinismul era propovăduit în taină, prin peşteri sau alte locuri ascunse, de teama persecuțiilor. 

 

Mănăstirea Corbii de Piatră

Mănăstirea Corbii de Piatră, o bijuterie a județului Argeș. Este situată la 35 km de Câmpulung Muscel, la 55 km nord de orașul Pitești și 32 de km de Curtea de Argeș. Este cea mai veche mănăstire rupestră din ţara noastră săpată într-un perete masiv de stâncă (secolul XIV). Ea găzduiește cel mai vechi ansamblu de pictură (700 de ani) și este singurul lăcaș de cult din România care are două altare funcționale pe același naos. Cale de acces: Câmpulung – DN73 – (spre Curtea de Argeș) – Domnești – DJ 731 (spre Nucșoara) – sat Jgheaburi.

Biserica datează din secolul al XIV-lea, de la începutul organizării de stat a Țării Românești. Tipologic, biserica rupestră derivă din bisericile sale, cu doua altare, fiecare dedicat unui alt hram, stil tipic lumii bizantine de socol X. Ea este înrudită arhitectural cu bisericile rupestre capadociene, însa altarul dublu la o singură navă este o caracteristică unică în România. În 1512 ia ființă în jurul bisericii primul schit de maici din Țara Românească, iar în 1515 devine mănăstire pentru călugări, maicile fiind mutate la mănăstirea Cornetu-Vâlcea. În secolulu al XVIII-lea, mănăstirea devine biserică de mir. Deasupra peretelui stâncos se află o cruce de piatră de la 1699, iar în apropierea biseriii rupestre, o alta de la 1790. Biserica a fost pictată în răstimpul dintre sfârșitul secolului al XIII-lea și mijlocul secolului al XIV-lea. Fragmente din această pictură se mai păstrează în absidă și pe peretele de sus al bolții naosului.   În această localitate s-a născut cronicarul Naum Râmniceanu (1764-1838). După opinia unor cercetători din Corbi a primit vestita familie de voievozi a Corvineștilor.

De asemenea, legendele pomenesc de un jertfelnic dacic, situat în apropierea porţii de acces, unde se aduceau sacrificii zeului Zamolxis. Este chiar lângă intrare, o bucată de stâncă pe care erau cioplite niște trepte.

Drept este că începuturile mănăstirii nu sunt cele oficiale, din 1512, pictura bizantină fiind atestată mult mai devreme. Iar pe platoul de pe această stâncă arheologii ar fi descoperit urmele unei dave care ar fi chiar legendara cetate getică pe nume Geridava. Tot legendele spun că Geridava a fost cetatea de scaun a lui Dromichete. Greu de spus dacă legenda este adevărată, mai ales că mormântul acestuia ar fi mai la sud, prin Bulgaria, la Shveshtari.

Dacă ar fi să revenim mai în timpurile medievale, tot legendele spun că Ioan Corvin ar fi copilărit prin acele locuri. Iar castelul tatălui său, Voicu Corvin, ar fi fost tot pe acolo. Din punct de vedere tipologic pare a se asemăna cu bisericile rupestre din Cappadocia. Acolo unde pot fi văzute adevărate orașe săpate în munte, de către creștinii care se refugiau din calea otomanilor.

 

4. Lungimea totala a rutei: aproximativ 125 Km

5. Durata: Pitești - Cetățuia/Nămăiești/Corbii de Piatră: aproximativ 3 h

6. Beneficiarii: Grupurile țintă constau în turiști de la nivel local, național și european, care doresc să viziteze zona Pitești și Câmpulung şi să se informeze în legătură cu istoria obiectivelor turistice, cu obiceiurile şi tradiţiile din zonă, să îşi petreacă timpul liber şi să se relaxeze aici.

7. Descrierea rutei: Mănăstirile Cetățuia Negru-Vodă, Nămăiești și Corbii de Piatră fac parte din așa-numitul triunghi sacru al așezărilor rupestre muscelene, fiind ridicate pe planurile unor vechi așezări dacice, un adevărat triunghi energetic, având în centru, orașul Câmpulung. Fie că este vorba de spiritualitate, pură istorie sau religie, acestea sunt cu siguranță locuri deosebite, sfinte, în care atât pelerinul cât și simplul turist va descoperi vechi altare dacice închinate lui Zamolxe, peste care au fost clădite sau săpate bisericuțe de către Negru Vodă sau alți înaintași, unde vor vedea urme și semne antice cioplite în stâncă, chiar și vestita siluetă a Cavalerului Trac, plus multe altele. Clar este că secretele acestor lăcașuri de cult încă nu au fost în totalitate deslușite, astfel că sunt în continuare învăluite în mister, cu povești și legende care îndeamnă la visare orice călător. Plimbarea pe la aceste biserici rupestre, chiar și numai pentru o zi, chiar și numai pentru câteva momente, va fi o călătorie înapoi timp pentru suflet, inimă dar și pentru minte.

8. Transport: autoturism propriu, autocar, microbuz.

9. Localități de tranzit: Pitești-Mioveni-Cetățeni-Valea Mare Pravăț- Câmpulung-Berevoiești-Domnești-Corbi

10. Unități de cazare și de alimentație: Cofetăria Iepurașul, Hotel Ciobănașul, Hotel Regal, Pensiunea Un baiat și o fată.

11. Posibilități de agrement: Complex sportiv Ceramus Câmpulung: construit pe locul vechii fabrici de căramidă, complexul oferă cazare, terenuri tenis de câmp, minigolf, activități de echitație, pescuit, boardgames, cicloturism, off road, ateliere de pictură.

12. Centre de informare turistica: Pitești, Câmpulung.

 

 

Fișa tehnică a rutei "Triunghiul bisericilor rupestre" a fost realizată în cadrul Direcției de Cultură, Turism și Tineret a Consiliului Județean Argeș.

Bibliografie: zigzagprinromania.com