Date hidrogeologice

Teritoriul comunei este strabatut de o apreciabila retea de rauri, parauri si vai. Dintre acestea enumeram:

- Teleorman, raul cu eel mai mare debit de apa anual, se varsa direct in Dunare, avand afluenti paraurile Micu, Ursu, Gioroc si Burdea;
- Teleormanel, afluent al Teleormanului;
- Dambovnicul, ale carui izvoare se afla pe teritoriul comunei, in apropiere de varianta pe autostrada.

Apele statatoare din comuna Albota se prezinta sub forma unor helestee (lacuri mici), amenajate de oameni in fiecare sat al comunei. Aceste helestee au fost amenajate cu muli ani in urma prin contributia in munca si bani a locuitorilor. Aceste helestee constituie principala sursa de acumulare a apei provenite din precipitatii si este folosita pentru adapatul animalelor pe timpul verii, sau la nevoie, apa este folosita pentru stingerea incendiilor in verile secetoase oamenii foloseau apa din helestee pentru udatul gradinilor de zarzavat, iar spre toamna oamenii aduceau vasele (butii, butoaie) la umflat pentru ca se apropia culesul prunelor, din care se fabrica, renumita "tuica de Albota".

Helesteele comunale au o valoare economics mica, deoarece au fost populate cu diverse specii de pesti, dar nu sunt valorificate in mod organizat, pescuitul fiind mai mult un prilej de recreere pentru localnici. Pescuitul in perioada de inmultire a pestilor, a determinat disparifia unor specii cum sunt: crapul, cleanul, iar din apele curgatoare a disparut murgoiul.

Comuna dispune de cateva helestee:
- helesteul Popesti, cu cel mai mare luciu de apa, situat in satul Cerbu
- helesteul Morlavani, situat in satul Albota
- helesteul Campeanu, situat in satul Albota de Sus
- helesteul Pescarus, sat Albota

Multe din helestee sunt amenajate la marginea izlazurilor si sunt folosite pentru adapatul animalelor in timpul verii. Ii verile calduroase, pe malurile acestor helestee vin numerosi copii sa se racoreasca, scaldatul zilnic fiind placerea lor cea mai mare pe timpul verii.

Apele freatice din comuna Albota se gasesc la adancimi cuprinse intre 5-6 m in lunca Teleormanului (partea de sud a comunei) si la 80-100 m. adancime in punctul Carpenis si Tonesti. Apa freatica. este captata prin puturi al caror debit este cuprins intre 0,2 litri/ sec si 1,2 1/sec. Debitul variaza in raport de adancimea putului si de diametrul acestuia. 

In comuna Albota, sunt cateva puturi renumite si azi. Dupa aproape 70-80 de ani se mai vorbeste de Putul lui Ghila, Putul din Gioroc, Putul lui Serban, Putul de la Chicurucu, Fantana Neamtului (sub podul Neamtului), Fantana Catelii, Fantana lui Posirca din Lotru, Putul Fratiei si altele. Aceste puturi erau facute, la inceput, din vizuri din lemn, apoi se construiau din placi din piatra cioplita, iar in zilele noastre acestea se construiesc numai din tuburi.

(Informatii preluate din Strategia de Dezvoltare Locala a Comunei Albota 2014 - 2020)