Flora si fauna

Flora. Varietatea tipurilor de sol determina o mare varietate a vegetatiei din aceasta zona. 

Studiind harta vegetatiei din judetul Arges, am stabilit ca la nivelul comunei Albota deosebim:
- zona cu paduri de stejar pedunculat in partea de N-V a comunei;
- zone agricole si pajisti stepizate, secundare, pe locul fostelor paduri de stejar si garnita, zona care se intinde de la N spre S, de-a lungul liniei de hotar cu comuna Bradu;
- paduri de gorun pe suprafete mici, dar compacte.

Teritoriul comunei Albota se incadreaza in al doilea etaj de vegetate, adica etajul padurilor de foioase, care ocupa suprafete intinse din dealurile subcarpatice si podisurile piemontane.

Padurea din fondul forestier de stat se intinde pe o suprafafa mai mare fata de padurea din fondul forestier particular. 

Principalele specii de arbori pentru ambele sectoare sunt: stejar, salcam, fag, carpen, jugastru, artar, lemn cainesc, alun, tei de padure, par salbatic, mar paduret, cires. de padure si alti arbori de talie mica.

Incepand cu anul 1970, s-au plantat la marginea unor paduri mici suprafete, un fel de liziere, cu specii de conifere cum sunt: bradul, pinul si molidul.

Pe marginea raurilor, pe vai, exista mici zavoaie unde predomina specii ca: salcia, plopul, aninul (arinul), rachita si alti arbori si arboreti specifici zonelor umede si umbroase.

La parterul padurilor din comuna intalnim urmatoarele specii de plante: violeta-de-padure, margaritarul (lacramioara), ghiocelul, vioreaua, brandusa galbena, brebenelul, untisorul, rodul pamantului, fragul, pastita, ciubotica cucului, umbra iepurelui si altele.

Fauna salbatica. In padurile si campurile comunei intalnim urmatoarele animale: caprioara, iepurele, vulpea, porcul mistret, veverita, viezurele.
Dintre pasarile locului amintim: randunica, porumbelul salbatic, privighetoarea, cotofana, prepelita, barza, gaita, vrabia, pitigoiul, grangurele, pupaza, cucuveaua, bufnita, codobatura, pitulicea, stancuta, uliul porumbar, uliul mare.
In rauri, paraie si helesteie cresc urmatoarele specii de pesti: carasul, caracuda, crapul, murgoiul, cleanul, soreata, zvarluga.

Fauna domestica. Animalele domestice crescute sunt: bovine, porcine, cabaline, ovine, caprine, pasari de curte. 
Cresterea albinelor se inscrie printre preocuparile locuitorilor comunei. In anul 1990 erau peste 2500 de familii de albine in stupi, 60% din ei erau dusi in pastoral, restul ramanand pe vatra, datorita padurilor de salcam.

(Informatii preluate din Strategia de Dezvoltare Locala a Comunei Albota 2014 - 2020)