Dezvoltare economica

Resursa naturala de baza care constituie suportul economic al comunei o constituie fondul funciar agricol. Zonarea agro - economica in raport cu pretabilitatea folosintelor fondului funciar include comuna Botesti în zona cu functiuni dominant agricole. Suprafata teritoriului administrativ este de 3306 ha.

Fondul funciar al comunei Botesti cuprinde: 

- 1700 ha padure, 51,55 % din suprafata totala;
- 249 ha teren arabil,7,53 % din suprafata totala;
- 461 ha livezi,13,95 % din suprafata totala;
- 611ha pasuni,18,48 %din suprafata totala;
- 285 ha fanete,8,62 % din suprafata totala;
- 65 ha cladiri si curti;
- 59 ha degradate . 

Peste 90% din suprafata agricola se afla in proprietatea privata a gospodăriilor taranesti. Teritoriul agricol se caracterizeaza printr-o pretabilitate ridicata pentru culturile de cereale, pentru boabe, in special porumb. Pomicultura ocupa, de asemenea, un loc important, ca si terenurile ocupate de paduri. Dupa retrocedare suprafata padurilor a scazut cu zeci de hectare datorita taierilor abuzive, fara respectarea regimului silvic, cu sau fara aprobarea proprietarilor. 

Din suprafata totala de teren agricol aproximativ 70% sunt supuse eroziunilor de suprafata si de adancime, inundatiilor cat si alunecarilor de teren. 
Profilul economic al comunei este dominant agricol cu cele 3 ramuri : pomicultura, cultura mare si zootehnia. Productia animala se situeaza la nivele relativ ridicate avand un potential de:

- 480 bovine ;
- 460 ovine ;
- 176 caprine ;
- 350 porcine

problema principala constituind-o disfunctionalitatile legate de valorificarea principalelor produse.

In concluzie, atat potentialul economic cat si structurile economice pentru valorificarea acestuia sunt mono-functionale, predominant agricole.