Date istorice

Cercetarile arheologice au scos la iveala pe teritoriul comunei, in satele Varloveni, Lintesti, Dragolesti, Bunesti, Bascovele, Negesti si Ursoaia unelte din silex apartinand culturii de prund, atribuite topologic, perioadei paleoliticului inferior (1.600.000-100.000 i.e.n.). Cercetarile arheologice efectuate la Manastirea Cotmeana au dus la descoperirea a numeroase obiecte datand din sec. al XIV - XIX - lea.

Dintre acestea mentionam descoperirea unui tezaur compus din 103 monede austriece din argint si a 11 monede turcesti din aur, datand din sec. al XVIII –lea.

In contextul localitatilor componente, cea mai veche atestare documentara se consemneaza in cazul satului Cotmeana..

Acesta este atestat documentar initial in hrislovul emis de cancelaria domneasca a lui Mircea cel Batran din 20 mai 1388, prin care se daruiesc Manastirii Cozia, mai multe sate si se hotaraste ca Manastirea Cotmeana sa fie inchinata Coziei.

Existenta manastirii intemeiate de domnitorul Radu I (1377 - 1385) si Mircea cel Batran (1386 - 1383), a facut ca localitatea sa se afirme in istoria tarii. In anul 1810, in satul Cotmeana erau 71 de case si 277 locuitori.

Potrivit traditiei orale, Cotmeana ar avea semnificatia de "ospat de seara", deoarece Mircea cel Batran cina la Manastirea Cotmeana atunci cand mergea la Manastirea Cozia.

Ziua Comunei- 25 martie,cand se organizeaza un targ anual in ziua de Bunavestire".