Potentialul economic

Economia comunei Musatesti se bazeaza, in primul rand, pe agricultura care are un suport material important in fondul funciar.

Productia vegetala
Terenul agricol se preteaza bine pentru a fi cultivat cu un numar mai mic de specii.

Productiile medii la principalele culturi sunt in general, destul de modeste. Acest lucru are mai multe cauze, de natura organizatorica, economica sau tehnologica, dintre care mentionam:
• folosirea unor seminte necorespunzatoare, atat din punct de vedere al puritatii biologice, cat si a valorii culturale (puritate fizica, germinatia, umiditatea);
• nu se respecta importanta cuvenita pregatirii si fertilizarii terenurilor, in special nu se respecta tehnologia de pregatire a gunoiului de grajd si de administrare, nu sunt folosite si alte materiale organice din gospodarie la fertilizarea terenului si a culturilor;
• nu se respecta perioada optima de semanare sau de plantare, din cauza faptului ca se intarzie pregatirea patului germinativ, fie din lipsa de cunostinte tehnico-stiintifice;
• lucrarile de ingrijire a culturilor nu se fac la timp si corespunzator din lipsa de aparatura, materiale si din lipsa de cunostinte tehnico-stiintifice;
• plantatiile pomicole in multe cazuri nu mai au potentialul productiv corespunzator, din cauza starii fiziologice precare a pomilor (acestia sunt imbatraniti, volumul productiv al coroanei este diminuat, coroanele sunt indesite). Numarul de pomi pe unitatea de suprafata s-a diminuat excesiv, tratamentele fitosanitare facandu-se defectuos sau cu intarziere (in cazul in care acestea se mai fac).

Cresterea animalelor
Ramura cresterii animalelor are un rol important in procesul de dezvoitare intensiva si complexa a agriculturii, in producerea unor cantitati insemnate de produse alimentare bogate in proteine si materii prime pentru industria usoara (alimentara, textila si pielarie). Ea asigura valorificarea superioara a unor produse vegetale, contribuie la folosirea relativ completa si uniforma a fortei de munca si la obtinerea de venituri ridicate si permanente.
In conditiile de mediu de la Musatesti, cresterea animalelor gaseste conditii favorabile de dezvoitare datorita suprafetelor insemnate de pasuni si fanete naturale si datorita surselor naturale de apa existente si factorilor climatici potriviti cu cerintele animalelor.
Modificarea destul de importanta a structurii speciilor de animale care s-a produs intr-un interval relativ scurt isi gase§te explicatie numai in faptul ca a scazut intr-o mare masura interesul producatorului agricol pentru cresterea oilor, ca urmare a reducerii cererii pietei pentru produsele care se obtin de la aceasta specie si a crescut interesul pentru cresterea porcinelor, in toate gospodariile comunei, in scopul asigurarii consumului de carne pentru familie si chiar pentru a oferi pietei, care are o cerere mare, mai ales in perioada dinaintea sarbatorilor de iarna.

Silvicultura
Pe teritoriul comunei Musatesti fondul forestier este reprezentat de insule de paduri, izolate de alte categorii de folosinta a terenului si de mai multe palcuri de zavoi, in lungul raului Valsan, predominand tipurile de sol brun eumezobazic si negru clinohidromorf argiloiluvial.
Speciile forestiere care apar alaturi de stejar, sunt fagul, mesteacanul, aninul, plopul si in subarboret, la periferia paduri lor se gaseste alunul si paducelul.
Functiile social-economice ale padurii sunt stabilite sa raspunda obiectivelor de realizat in prezent si viitor. Dintre acestea le mentionam pe cele mai importante:
• realizarea unor servicii functionale de protectie a terenurilor si a solului impotriva eroziunii si a alunecarilor de teren;
• producerea de masa lemnoasa in cantitati sporite si de calitate superioara pentru cherestea, lemn pentru constructii, pentru celuloza si pentru combustibilul necesar in gospodariile populatiei;
• protectie contra factorilor climatici daunatori prin ameliorarea lor;
• valorificarea unor produse - accesoriu (complementare) pe care le poate da padurea din zona (fructe, ciuperci, vanat, etc.).

(Informatii preluate din Strategia de dezvoltare locala a comunei Musatesti 2008 - 2013)