Caracterizarea climatica

Pentru caracterizarea climatica a comunei au fost folosite datele meteorologice de la statia Campulung situata la o distanta de 8 km.

In ansamblu clima comunei are un caracter moderat atat in ceea ce priveste regimul vanturilor, al precipitatiilor si umidatatea aerului.

Temperatura medie anuala este de 8-9 grade celsius dar aceasta nu poate da o idee clara asupra specificului climatic si de aceea se impune urmarirea variatiilor temperaturii in cursul anului. Astfel in lunile de iarna, temperatura medie este negativa. In luna cea mai rece (ianuarie), media termica la Campulung variaza intre – 0,4 grade celsius si –3,4 grade celsius dupa o medie de 25 ani: 1953 - 1977. 

luna
temperatura medie(grade celsius)
precipitatii medii(ml.)
viteza vantului
I
-1,7
26,7
0,2
II
0,6
23,4
o,4
III
5,1
27,2
1,2
IV
7,3
56,4
1,4
V
16,3
118,2
1,5
VI
15,8
124,2
1,7
VII
18,6
100,2
1,7
VIII
16,4
68,2
2,1
IX
12,4
62,8
1,6
X
7,9
51,7
0,6
XI
3,7
56,9
0,7
XII
0,2>
40,9
o,8


Tabel 1: Mediile lunare ale componentelor climatice pe perioada 1953-1977 la statia meteorologica Campulung Muscel

Variatia intre –0,4oCsi –3,4oC (dupa media de 25 ani intre 1953-1977)

In general vara este moderata, temperatura medie reprezinta cele mai mici amplitudini de la un an la altul. La Campulung Muscel aceste amplitudini nu depasesc 3oC. Primavara si toamna, temperaturile prezinta valori medii intre cele de vara si cele de iarna. Astfel primavara temperatura medie variaza intre 8oC si 11oC la Campulung, iar toamna se caracterizeaza prin temperaturi intre 1o- 3oC mai ridicate ca primavara. Amplitudinea medie a temperaturilor este cuprinsa intre 8,4o si 12,4o C justificand caracterul moderat al evolutiei temperaturilor.

Elementul climatic il constituie precipitatiile generate de gradul de umiditate al aerului si de nebulozitate, iar acesta se diferentiaza dupa anotimpuri.

Numarul zilelor cu cer acoperit in zona sub carpatica este de aproximativ 128, iar la Campulung de 102,4, numar destul de mare care are drept consecinta volumul de precipitatii relativ ridicat in zona.

Precipitatiile atmosferice in cea mai mare parte a anului cad sub forma lichida. Iarna nu sunt mai mult de 20-25 zile cu ninsoare, iar stratul de zapada are o durata ce oscileaza intre 60-80 zile. Cantitatea medie de precipitatii se cifreaza intre 700-800 ml/an la Poienari de Muscel, la Campulung, insa cantitatile maxime anuale pot ajunge in anii ploiosi la valori foarte mari ca de exemplu 900-1000 ml/an.

In anii secetosi cantitatile anuale de precipitatii scad simtitor inregistrandu-se valori mult sub mediile anuale, ca de exemplu: 428ml/an la Schitu Golesti, 287 ml/an la Boteni. Privind regimul anual al precipitatiilor se observa variatii de la o luna la alta. Cea mai mare cantitate de precipitatii cade in lunile mai si iunie, iar cele mai scazute valori se inregistreaza in februarie.

Privind regimul vanturilor, configuratia reliefului, face ca zona sa aiba un caracter mai adapostit. Vanturile au un regim determinat de climatul montan si se evidentiaza prin curenti ce se canalizeaza in lungul culoarului Valsanului. Se face simtita in zona si prezentacrivatului care in anii gerosi bate cu destula putere influentand negativ regimul temperaturilor. 

Din cele relatate rezulta ca sub aspect climatic comuna are un caracter moderat dar varietatea relifului, altitudinea, configuratia lui si orientarea culmilor determina o serie de particularitati locale cu serioase implicatii in activitatea din agricultura.

Astfel evolutia anuala a temperaturilor face ca data medie a primului si ultimului inghet sa fie toamna mai devreme si primavara mai tarziu fata de media pe tara specifica regiunilor deluroase.

Coborarea temperaturii sub 0oC are drept urmare atat toamna cat si primavara, caderea brumei. Primele ingheturi se produc in medie in primele zile ale lunii octombrie, iar ultimele in intervalul 28 martie si 1 iunie.

Aparitia brumei si a ingheturilor tarzii de primavara produc mari pagube legumelor timpurii sau afecteaza faza de inflorire si de fecundare a pomilor fructiferi. Diferenta de altitudine intre dealuri si interfluvii face ca diferentele de temperatura sa fie sesizabile cifrandu-se la 1oC – 1,5oC.

Fata de cele relatate se poate afirma ca desi pe ansamblu sub aspect climatic zona are un caracter adapostit, moderat cu nuante specifice culoarului depresionar al Raului Targului, totusi local se deosebesc diferentieri generate de expozitia pantelor si de altitudine, diferentiere care evidentiaza caracterul bland al climatului localitatii Poienarii de Muscel.