Relieful

Fiind situata in partea de N.E. a Subcarpatilor Getici, comuna se incadreaza ca evolutie geologic a zonei subcarpatilor, fiind determinata de tectonica acestora care ii imprima o structura de sinclinal cu cadere de la N. la S.V., ambele fiind acoperite in primele etape de evolutie de strate groase de nisipuri si pietrisuri cunocute sub numele de "pietrisuri de Candesti".

Structura depozitelor sunt reprezentate prin argile, marne, nisipuri, pietrisuri si conglomerate care datorita gradului ridicat de freabilitate ca rezultat al actiunii modelarii de tip fluviatil asociata cu procesele complimentare de panta (alunecari, rupturi, torenti noroiosi) au fost in mare parte inlaturate, depozitele fiind remaniate de pe interfluvii, o parte dintre ele constituind depunerile de la baza pantelor sub forma de conuri de dejectie, iar alte pante constituie acumularile din aval.

Structura de sinclinal determina morfologia generala a reliefului imprimand straturile si fiind justificate de directia de scurgere a retelei hidrografice majore, la care se adauga in mod neconditionat structura pusa in evidenta prin terasele paraielor.

Sub aspect morfologic relieful comunei Poienarii de Muscel se individualizeaza prin doua zone:

  • complexele de vale
  • complexele de interfluviu

Complexele de vale Exprima atat procesele de sedimentare reprezentate prin acumularile din terase cat si prin depozitele din vale formate din nisipuri, pietrisuri din care se dezvolta o retea de soluri sedimentare de diferite nuante si grade de evolutie a procesului de solidificare. Ca rezultat al torentialitatii in anumite sectoare valea se largeste brusc, albia majora formand adevarate vai depresionare cu o extensiune ce variaza pana la un kilometru. In aceste sectoare sunt asezari omenesti si suprafete cu teren arabil si cu fanete.

In perioada viiturilor nu se produc inundatii datorita pantei de scurgere a torentelor in Raul Targului.

Complexele de interfluviu Actiunea de eroziune a numerosilor torenti (Valea Ederii, Valea Magheritei, Valea Radei, Valea Lupului), se varsa in Valea Silistea si la randul ei in Raul Targului.

Sinclinalul precarpatic este evidentiat in cadrul comunei prin diferente de altitudine destul de moderate. Dealurile coboara in trepte spre S. pana la depresiunea Campulungului. Ele sunt fragmentate de torentii permanenti in dealuri numite "muscele". Accidental monoclinalul precarpatic e marcat de o serie de ridicaturi sub forma unor varfuri in Dragoiasca, Coasta Radei, Valea lui Bad, Coasta cu fragi, Valea Itului, Grosani, Leculesti, Ispas, Caprioreni.

Studiind liteartura geografica referitoare la aceasta zona a muscelelor se constata ca termenul de musceleeste folosit in mai multe sensuri care separa fie forma de relief, fie functia economica, fie o combinare ideala a factorilor economici si sociali cu componentele cadrului natural. Astfel V. Mihailescu in 1966 definea regiunea sub denumirea de "depresiunea celor sapte muscele"evidentiind caracterul depresionar al acestei zone colinare.

Subliniind una din caracteristicile esentiale ale muscelelor I. Cornea arata ca muscelele sunt intotdeauna "culmi subcarpatice acoperite nu de paduri ci de pasuni si fanete".

Alti autori ca de exemplu I. Velcea in 1970 definind activitatea economica desfasurata in zona drept "sistem de productie agricola de tip muscele", evidentia dominatia factorilor economico-sociali.

Fragmentarea reliefului, adancimea fragmentarii, indicii de declivitate intre 20% si 32%, marea freabilitate a rocilor sub un regim torential de precipitatii determina si o manifestare accentuata a proceselor complimentare de panta reprezentate prin alunecari, surpituri, torenti noroiosi, ce constituie accentuate procese de degradare a terenurilor. 

Cu toate aceste neajunsuri, relieful comunei Poienarii de Muscel constituie o componenta a cadrului natural ce justifica vechimea popularii acestor zone si intensa activitati economica desfasurata in special in componenta agricola specifica acestei zone si exploatarea bogetiei subsolului, carbunelui-lignitul.