Solurile

Sub aspect pedologic comuna Poienarii de Muscel se incadreaza in tipul genetic de soluri specifice etajului stejarului, caruia local ii corecpund solurile silvestre brune, reprezentate in cea mai mare parte prin solurile negre argiloase de fanete, soluri silvestre podzolice brune si brune-galbui si pseudo redizionale specifice complexelor de interfluviu la care se adauga solurile superficiale de lunca, nediferentiate.

Aceasta diversitate de soluri e generata de conditiile locale (litologice, morfologice, regim climatic,flora), individualizand anumite regnuri si creand diferentiere intre zonele de interfluviu si cele de vale. Astfel in centrul comunei pe spinari domoale, zona muscelelor, au evoluat solurile silvestre podzolice brune si brune-galbui. In cea mai mare parte a interfluviilor, in special pe pante, sunt prezente solurile negre si brune. Dezvoltate in mare parte pe marne, argile si nisipuri, solurile silvestre au o tesatura variabila intre lutoase si litologice in functie de procentul de argila pe care-l contin si in cea mai mare parte, o structura bulgaroasa in special solurile mai compacte prezente pe interfluviul dintre Valea Bolii si Valea Lupului.

In unele puncte cum este cazul Suhat prezenta argilei in cantitate mare imprima solului o coziune ridicata, acesta devenind impermeabil pentru apa si aer, este rece si se lucreaza greu, iar conditiile de viata pentru microorganisme si plantele de cultura sunt necorespunzatoare, dovada ca plantatiile masive de aici n-au rodit niciodata la potentialul scontat, fiind in mare parte compromis. Pentru amelioarea acestor soluri se impun ingrasamintele organice si amendamentele calcaroase.

Avand in vedere faptul ca humusul este format prin descompunerea resturilor organice de natura vegetala, se poate aprecia ca solurile silvestre au un procent ridicat de humus datorita abundentei de substante organice, dar acesta se gaseste in diferite stadii de solificare, procesul fiind mult incetinit de prezenta argilei.

Fertilitatea naturala a acestor soluri poate fi sporita prin araturi adanci, ingrasaminte organice, ingrasaminte minerale si amendamente.

Pe pantele abrupte ca rezultat al proceselor de panta activa se gasesc soluri cu profil trunchiat, reprezentate prin litosoluri.
In concluzie se poate aprecia ca alaturi de celelalte componente ale cadrului natural si invelisul de sol, prin particularitatile sale, contribuie la specificul zonei sub aspectul importantei economice in sensul ca ele se preteaza la anumite culturi, iar prin marea intindere a fanetelor natutrale poate fi considerata o regiune ideala pentru cresterea animalelor.