Date geografice

Asezare geografica si relief

Localitatea Raca, se afla la extremitatea de sud a judetului Arges si la cea de nord a judetului Teleorman, facand trecerea intre dealurile Costestilor si Campia Burnasului .

Comuna este asezata pe paralela 45 si pe meridianul 33 latitudine nordica.

La sud se margineste cu comuna Silistea –Gumesti, judetul Teleorman, la nor cu comunele Izvoru si Ungheni, la est are ca limita raul Teleorman si comunele Popesti si Tatarasti, la vest comunele Caldararu si Mirosi, avand ca limita linia ferata Rosiori-Costesti.

Ca forme de relief predomina campia (marea campie a Burnasului) si dealurile.

Campii: Coscovele, Izvoarele, Stramba si Tudoria

Dealuri: Barbesului, Purcarului;

Ape:Raul Cainelui sau Stramba, raul Bucov

Vai: Valea Ghiincioaiei,Valea Plescarii, Valea Adanca .

Vegetatia localitatii este bogat reprezentata:paduri( fagi , artari ,aluni, corni, tei, frasini, ulmi etc) plante salbatice(sulfina, dragaica, cimbru, nalba, sunatoare, maselarnita, palamida, papadie, bozi)

Plante furajere-trifoi, lucerna, borceag, dughia etc.

Cereale-grau, porumb, ovaz, orz , secara .

Legume: mazare, fasole, rosii,, varza,praz, ceapa, cartofi, usturoi, morcovi.

Pomi fructiferi-zarzari,pruni,nuci, meri, peri.

Arbusti:vita de vie, coacazi.

Suprafata comunei este de 430 ha .

Solul- este specific zonei de campie, sol brun-roscat,huma , predominand solurile podzolice.

Caracteristici climatice
Clima localitatii este temperat –continentala, cu influente rasaritene: iarna sunt vanturi puternice din est(crivatul) si vara-austrul (ce bate din vest).

Iernile sunt aspre si cu multiple precipitatii iar verile sunt uscate si secetoase.

Temperatura ajunge vara la aproximativ +37 grade C , uneori atingand chiar +40 grade C , iar iarna scade pana la -28 grade C.

Presiunea atmosferica –annual media-778 mm coloana de mercur.

Inundatii –cea mai mare a fost cea din anul 1975.

Stratul de zapada variaza intre 10 cm si 160 cm, iar in adaposturi se formeaza troiene de 7-10 m , cum a fost in anul 1953.

Reteaua hidrografica
Pe raza localitatii se afla un lac de acumulare –lacul de acumulare Raca-Caldararu -12 ha luciu de apa, volum 733 m.c.

Resurse Naturale
Zona este remarcata prinntr-un numar variat de plante medicinale, petrol care se gaseste in solul unor anumite arii teritoriale ale comunei precum si gaze naturale, dar zacaminte nesemnificative.

Turismul nu este dezvoltat deloc, pe viitor probabil se va exploata si acest domeniu, zona fiind specifica uneia de campie , existand traditii si obiceiuri locale, specifice zonei teleormanene precum si anumite locuri care se remarca printr-un relief si o fauna mai deosebite (fond de vanatoare).

Activitati noi in cadrul zonei nu au aparut inca , dar sa speram ca odata cu integrarea in UE sa apara si la noi anumite domenii de activitati economice.

Riscuri naturale:
-ca fenomen meteorologic periculos specific zonei ,specificam seceta in timpul verii si inghetul in timpul iernii(se intampla la o anumita perioada de ani).
-incendiile de padure- nu s-au intamplat .Probabilitatea este scazuta deoarece localitatea dispune de o suprafata mica de teren cu vegetatie forestiera(teren impadurit).Perioada in care s-ar produce aceste incendii este vara , care in zona noastra este de regula secetoasa, frecventa fiind redusa .

Suprafetele de teren impadurit care sunt mai predispuse la incendiu sunt cele din punctual Babatea si Tina.

Avalanse si cutremure nu credem ca este cazul , de asemenea nici alunecari de teren.