Date geografice

Amplasament

Oraşul Topoloveni este situat în partea central - sudică a României, în nord-vestul Munteniei, în partea de sud – est a judeţului Argeş, la contactul dintre lunca Argeşului şi dealurile din platforma Cândeşti. Localitatea este traversată de drumul naţional Bucureşti – Piteşti DN7, aflându-se la 95 km de Bucureşti şi 20 km de Piteşti. Pârâul Cârcinov străbate localitatea de la nord la sud, iar râul Argeş scaldă localitatea la limita sa sudică. 

Localitatea are o suprafaţă de 3384 ha şi se învecinează cu localităţile Călineşti, Priboieni, Bogaţi, Leordeni, Căteasca.

Din punct de vedere administrativ, astăzi oraşului Topoloveni îi aparţin satele Ţigăneşti, Boţârcani, Goroneşti şi Crinteşti. 

Din punct de vedere morfostructural, zona se încadrează în două subunităţi: Piemontul Getic, subunitate colinară si Câmpia Română, subunitate de platformă. Piemontului Getic îi aparţin dealurile din partea de nord, nord-est, iar Luncii Argesului, subunitate a Câmpiei Române, terenurile din sudul

localităţii. Altitudinea localităţii este cuprinsă între 224 m în Lunca Argesului si 375 m în dealul din nord-estul satului Inuri.

În orasul Topoloveni clima este temperat continentală.

Localitatea este scaldată la limita sa sudică de apele Argeşului şi este travesată de la nord la sud de pârâul Cârcinov.

Relief

Se încadrează în două subunităţi morfostructurale: Piemontul Getic, subunitate colinară şi Câmpia Română, subunitate de platformă. Piemontului Getic îi aparţin dealurile din partea de nord, nord-est, iar Luncii Argeşului, subunitate a Câmpiei Române, terenurile din sudul localităţii. Altitudinea localităţii este cuprinsă între 224 m în Lunca Argeşului şi 375 m în dealul din nord-estul satului Inuri.

Localitatea are o climă temperat continentală

În oraşul Topoloveni, clima este temperat continental cu următoarele caracteristici :

• Temperature medie anuală -8-9 grade C;

• Temperature minimă absolută – 3 grade C;

• Temperature maximă absolută 39 grade C;

• Direcţia predominantă a vântului este nord-vest, sud-est;
Din punct de vedere seismic oraşul Topoloveni , se încadrează conform normativului PI00/1992-într-un areal de tranziţie între zonele de calcul D şi G unde parametrii seismici au următoarele valori :

a) Pentru zona " C" de calcul :

- Coeficient seismic Ks =0,20

- Perioada de colt – Te = 1,5 sec

b) Pentru zona " D" de calcul :

- Coeficient seismic Ks =0,16

- Perioada de colt – Te = 1,00 sec

Localitatea este scăldată la limita sudică de apele Argeşului şi este traversată de la nord la sud de pârâul Cârcinov.

Flora şi fauna sunt bogat reprezentate , fiind specific tuturor zonelor de contact dintre deal şi luncă . Flora este reprezentată de către pădurea colinară,vegetaţia de silvostepă şi , azonal , de cea de luncă , iar fauna este caracteristică acestor zone de floră şi anume biotipuri de pădure colinară şi, în mică măsură, celui de silvostepă.
.
Resurse naturale

  • Terenuri agricole în Lunca Argeşului şi zona colinară 

  • Bazin pomicol şi viticol în zona colinară şi legumicol în zona de câmpie

  • Păduri situate în zona colinară a localităţii cu floră şi faună reprezentativă

  • Păşuni

  • Zăcăminte de ţiţei şi gaze naturale 

  • Reţea hidrografică bogată

  • Depozite aluvionare –pietriş şi nisip de foarte bună calitate 

  • Humă şi argilă