Ruinele Bisericii Sân Nicoară din Curtea de Argeş

 

Biserica Sân Nicoară este un ansamblu de monumente istorice aflat pe teritoriul municipiului Curtea de Argeș. Ansamblul este format din trei monumente: Ruinele bisericii Sân Nicoară, Parcul și Crucea Eroilor 1916 - 1918.

Biserica Sân Nicoară păstrează în morfologia denumirii sale, chiar forma arhaică a cuvintelor "Sfântul" - Sân şi "Nicolae" - Nicoară.

Legenda spune că ar fi fost ctitorită chiar de vestita Doamna Clara, mama vitregă a voievodului Vlaicu-Vodă. Tot legenda spune că doamna a adus mulţi preoţi catolici cu care spera să-i catolicizeze pe români. Reîntors victorios de pe câmpul de luptă, Vladislav Vlaicu s-a mâniat foarte tare la auzul politicii duse de mama sa vitregă şi a dat ordin să se tragă cu tunul cu ghiulele de piatră în biserică. Apoi a alungat-o pe mama sa, într-un car cu boi, în Transilvania. Fiind vară şi foarte cald, atunci când Doamna Clara a ajuns la Domneşti şi boii au văzut apa, au luat-o la fugă spre râu şi au răsturnat carul în râu. Doamna Clara s-a înecat. De atunci râul se numeşte Râul Doamnei.

Istoricul Ştefan Dumitrache aminteşte faptul că turnul-clopotniţă al vechiului lăcaş a rezistat vreme de câteva secole. Ruinarea turnului s-a produs târziu, în sec. XIX. Alexandru Odobescu, venind de la Râmnicu Vâlcea, i-a găsit pe câţiva locuitori în frunte cu un preot demontând biserica. La cererea sa, Guvernul a trimis jandarmi să protejeze monumentul pentru a nu fi dărâmat complet. El a fost salvatorul lăcaşului.

Printre argeşeni chiar şi acum circulă mai multe zvonuri potrivit cărora între Curtea Domnească, Biserica Sân Nicoară şi Valea Doamnei există un tunel secret, tunel cu ajutorul căruia domnitorii din Argeş se puteau retrage în pădure.

Tot ce a mai rămas astăzi din biserică se prezintă sub forma unor ruine aflate pe platoul parcului cu acelaşi nume. Zidurile prezintă o alternanţă de şiruri de piatră de râu şi cărămidă. Săpăturile arheologice au scos la lumină resturi de ceramică smălţuită, monede de argint şi aramă, inele de argint din secolul XIV-XV, vase de sticlă şi fragmente de frescă.

Adresă: Se află în vecinătatea Bisericii Domnești, Curtea de Argeș.

(Sursa: turismistoric.ro; visitcurteadearges.ro)