Relieful si constitutia geologica

Zona de relief corespunzătoare teritoriului comunei Albota se încadrează în prelungirea dealurilor subcarpatice, care în partea de sud a comunei Albota scad în înălţime, pierzându-se treptat în câmpie. Aceste prelungiri ale dealurilor subcarpatice acoperite cu păduri de foioase dau un aspect de relief larg vălurit. Cel mai înalt vârf de deal din comuna Albota este punctul Moţoc, cu altitudine de circa 385 m.

Zona estică şi sud-estică a comunei Albota constituie zona Piemontului Argeşului (piemontul este un deal cu podul neted) şi dealurile sale se pierd în câmpia Piteştilor, zona înaltă. In prezent această zonă este în totalitate arabilă, constituind câmpul de cercetare şi producţie al Staţiunii de Cercetari Agricole Albota (SCA), zona de întindere fiind de la limita de sud a municipiului Piteşti până la limita de nord-est a comunei Podul-Broşteni.

Structura geologica a terenului comunei Albota poarta caracteristicile Piemontului Getic si Campiei Romane. Distingem formatiuni levantine si mai ales cuaternare-pleistocene pe interfluvii (pietrisuri de Candesti) si halocene in lungul vailor din cadrul podisului (pietrisuri, lehm, loes).