Solurile

Pe teritoriul comunei intalnim urmatoarele tipuri de soluri:

• soluri silvestre podzolice pseudogleice in partea de nord a comunei;
• soluri silvestre podzolice pseudogleice in partea de sud a comunei;
• soluri gleice aluviale, in luncile Teleormanului si Teleormanelului si pe portiuni foarte mici in partea de sud a comunei, in special in satul Albota;
• regosoluri si soluri erodate in partea de nord a comunei, de o parte si alta a raurilor Teleorman si Teleormanelul.

Comuna Albota, are deci, soluri podzolitice pseudogleice sarace in humus si elemente nutritive, cu aciditate ridicata fiind dezvoltate pe argile pseudogleizate, ele pastrand caracteristicile solurilor din dealurile, piemontane ale Argesului cat si cele ale podisurilor piemontane Candesti si Cotmeana in sudul comunei Albota, mai ales in S-E satului Albota sunt prezente soluri silvestre pseudogleice, care au o permeabilitate scazuta, si fac sa stagneze mult timp la suprafa|a apa rezultata din precipitatii.

Solurile de lunca sunt pe o intindere mai redusa, ele aflandu-se in partea de S. a comunei in luncile Teleormanului si Teleormanelului.

Regosolurile existente in partea de N. a comunei, au rezultat din erodarea versanatilor celor doua rauri, care, prin procese de spalare si erodare, au dus la formarea unor suprafete slab productive, acestea fiind in general zone impadurite cu salcami, iar alte suprafete sunt folosite ca zone de pasunat.

Din cercetarile realizate de S.C.A. Albota rezulta ca solurile comunei prezinta o reactie puternic sau moderat acida.

Aciditatea ridicata a solului intre 0-65 cm limiteaza raspandirea de plante cultivate si provoaca degradarea humusului, cat si alte reactii nefavorabile cresterii plantelor de orice fel.

Specialistii de la SCA Albota, au ajuns la concluzia ca, in conditiile unor valori scazute de humus, azot si fosfor in aceste soluri, administrarea ingrasamintelor chimice combinate cu gunoi de grajd, are ca efect cresterea productiilor agricole.

Subsolul de mare adancime din zona comunei Albota, in urma unor studii geologice si prospectiunilor din zona, contine cantitati apreciabile de titei. 

Pe teritoiul comunei functioneaza peste 40 de sonde, care extrag 40-50 de tone titei in 24 de ore. 

Din discutiile purtate cu specialistii veniti sa prospecteze aceste zone, in scopul descoperirii de noi zacaminte de titei, am aflat ca la mari adancimi se gasesc si alte zacaminte. 

In zona primariei se gaseste sare, iar in zona de est a satului Albota se gasesc mici cantitati de carbune.

Aceste zacaminte fiind la mari adancimi si in cantitati mici, nu pot fi exploatate din motive de eficienta economica.

(Informatii preluate din Strategia de Dezvoltare Locala a Comunei Albota 2014 - 2020)