COMISIA DE EVALUARE A PERSOANELOR ADULTE CU HANDICAP ARGEŞ
Informare privind procedura de contestare a certificatelor de încadrare în grad şi tip de handicap
COMPONENŢA COMISIEI:
Preşedinte: Medic
Vicepreşedinte: Medic
Membrii:
Medic:
Jurist:
Psiholog:
Asistent social:
Reprezentant O.N.G.:
PROGRAM DE AUDIENȚE
Marți: 13.00 - 15.00
ADRESA:
Piteşti, Calea Drăgăşani , nr. 8, jud. Argeş, telefon : 0248/271131, 0248/632051, fax : 0248/271220
REGULAMENT DE ORGANIZARE ȘI FUNCȚIONARE AL COMISIEI DE EVALUARE A PERSOANELOR ADULDE CU HANDICAP ARGEȘ
Capitolul I Comisia de evaluare a persoanelor adulte cu handicap Argeş
Art.1. (1) Comisia de evaluare a persoanelor adulte cu handicap Argeş, se organizează și funcţionează, în conformitate cu prevederile art. 85 și art. 87 din Legea nr.448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată, cu modificările și completările ulterioare, precum și ale H.G. nr. 430/2008 pentru aprobarea Metodologiei privind organizarea şi funcţionarea comisiei de evaluare a persoanelor adulte cu handicap cu modificările şi completările ulterioare, ca organ de specialitate, fără personalitate juridică, al Consiliului Judeţean Argeş.
(2) Comisia de evaluare a persoanelor adulte cu handicap Argeş desfăşoară activitate decizională în domeniul încadrării persoanelor adulte în grad de handicap, respectiv în domeniul promovării drepturilor acestor persoane, cu respectarea legislaţiei în vigoare în domeniu, precum şi a prezentului regulament.
(3) Activitatea Comisiei de evaluare a persoanelor adulte cu handicap Argeş este monitorizată și coordonată metodologic de către Autoritatea Naţională pentru Protectia Drepturilor Persoanele cu Dizabilităţi în conformitate cu prevederile Ordinului Ministerului Muncii si Solidaritatii Sociale nr. 1066/09.05.2023 privind aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare a Comisiei superioare de evaluare a persoanelor adulte cu handicap cu modificările şi completările ulterioare .
(4) Comisia superioară coordonează metodologic şi monitorizează activitatea de evaluare şi încadrare în grad şi tip de handicap desfăşurată în cadrul serviciilor de evaluare complexă şi al comisiilor de evaluare, cu privire la : respectarea procedurii de evaluare; respectarea prevederilor privind organizarea şi funcţionarea comisiei de evaluare; respectarea criteriilor medico-psihosociale pe baza cărora se stabileşte încadrarea în grad de handicap; respectarea de către structurile cu atribuţii în evaluare şi încadrare a instrucţiunilor emise de către aceasta.
(5) În exercitarea atribuţiilor cu privire la coordonarea metodologică şi monitorizarea activităţii de evaluare şi încadrare în grad şi tip de handicap desfăşurate în cadrul serviciilor de evaluare complexă şi al comisiilor de evaluare, Comisia superioară elaborează, după caz, instrucţiuni metodologice în scopul clarificării şi aplicării unitare la nivel naţional a criteriilor medico-psihosociale pe baza cărora se stabileşte încadrarea în grad de handicap; se autosesizează şi întreprinde demersurile prevăzute de lege în cazul în care constată abateri repetate de la prevederile legale cu privire la evaluarea şi încadrarea în grad şi tip de handicap; monitorizează activitatea de evaluare şi încadrare în grad şi tip de handicap desfăşurată la nivelul serviciilor de evaluare complexă şi al comisiilor de evaluare, participă, prin membrii acesteia, atunci când este nominalizată, la acţiuni comune de control pe teme vizând evaluarea şi încadrarea în grad şi tip de handicap a persoanelor adulte.
6) Instrucţiunile metodologice elaborate de Comisia superioară, precum şi deciziile acesteia sunt obligatorii pentru Comisia de evaluare a persoanelor adulte cu handicap Argeş.
Art.2 (1) Constituirea şi componenţa nominală a Comisiei de evaluare a persoanelor adulte cu handicap Argeş este aprobată prin hotărâre a Consiliului Judeţean Argeş, cu avizul Autorităţii Naţionale pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilităţi.
(2) Componența Comisiei de evaluare a persoanelor adulte cu handicap Argeş,conform Legii nr. 448/2006 și Legii nr. 96/2023,art. 85,alin(4) este următoarea:
a) un preşedinte, medic de specialitate în expertiză medicală a capacităţii de muncă, medicină internă, medicină generală sau medicină de familie, absolvent de cursuri de management în domeniul socio-medical;
a¹) un vicepresedinte-un medic de specialitate expertiză medicală a capacitatii de muncă,medicină de familie sau un medic de medicină generală, propus de directorul executiv/directorul general al D.G.A.S.P.C.Argeș;
b) un medic de specialitate în expertiză medicală a capacităţii de muncă, medicină generală sau medicină de familie, propus de Direcţia de Sănătate Publică Argeş;
c) un reprezentant desemnat de organizaţiile nonguvernamentale autorizate, care organizează servicii sociale specializate, acreditate conform legii, care desfăşoară activităţi în beneficiul persoanelor cu handicap;
d) un psiholog, cu drept de liberă practică, conform legii;
e) un asistent social, cu drept de liberă practică, conform legii.
f) un membru licențiat în stiințe juridice și cu experiență în dizabilitate.
(3) Membrii Comisiei de evaluare a persoanelor adulte cu handicap Argeş pot renunța la această calitate,sub rezerva aducerii concomitente la cunoștința președintelui comisiei de evaluare și președintelui Consiliului Județean Argeş intenția de renunțare, cu cel puțin 30 de zile lucrătoare înainte, printr-o notificare scrisă.
(4) Modificarea componenței nominale a Comisiei de evaluare a persoanelor adulte cu handicap Argeş se aprobă prin hotărâre a Consiliului Judeţean Argeş, cu avizul Autorităţii Naţionale pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilităţi.
(5) Președintele Comisiei de evaluare a persoanelor adulte cu handicap Argeş face parte din structura de personal contractual al Direcţiei generale de asistenţă socială şi protecţia copilului Argeş şi se încadrează în conformitate cu prevederile legale în vigoare.
(6) Președintele, vicepreședintele și membrii Comisiei de evaluare a persoanelor adulte cu handicap Argeş nu fac parte din Serviciul de evaluare complexă a persoanelor adulte cu handicap.
Capitolul II Atribuţiile Comisiei de evaluare a persoanelor adulte cu handicap Argeş
Art.4. (1) Comisia de evaluare a persoanelor adulte cu handicap Argeş are următoarele atribuții principale:
a) stabileşte încadrarea adultului în grad de handicap;
b) stabileşte, după caz, orientarea profesională a adultului cu handicap, respectiv capacitatea de muncă;
c) stabileşte măsurile de protecţie a adultului cu handicap, în condiţiile legii;
d) reevaluează periodic sau la sesizarea direcţiilor generale de asistenţă socială şi protecţia copilului judeţene, respectiv locale ale sectoarelor municipiului Bucureşti, încadrarea în grad de handicap, orientarea profesională, precum şi celelalte măsuri de protecţie a adulţilor cu handicap;
e) revocă sau înlocuieşte măsura de protecţie stabilită, în condiţiile legii, dacă împrejurările care au determinat stabilirea acesteia s-au modificat;
f) îl informează pe adultul cu handicap sau pe reprezentantul legal al acestuia cu privire la măsurile de protecţie stabilite;
g) soluţionează cererile privind eliberarea atestatului de asistent personal profesionist;
h) promovează drepturile persoanelor cu handicap în toate activităţile pe care le întreprind.
(2) comisia de evaluare a persoanelor adulte cu handicap Argeş îndeplineşte și orice alte atribuţii prevăzute de legislația în vigoare ori stabilite de Consiliul Judeţean Argeş, prin hotărâre,în condiţiile prevăzute de actele normative în vigoare.
Art.5 Comisia de evaluare a persoanelor adulte cu handicap Argeş este competentă să soluționeze toate cazurile care privesc persoane adulte care solicită încadrarea în grad de handicap sau care necesită o măsură de protecție și care au domiciliul sau reședința în oricare din unitățile administrativ teritoriale din Județul Argeş.
Art6 (1) În exercitarea atribuţiei privind încadrarea unei persoane adulte într-un grad de handicap, prevăzute la art. 2 lit. a din HG nr. 430/2008, actualizată, Comisia de evaluare a persoanelor adulte cu handicap Argeş analizează dosarul întocmit de Serviciul de evaluare complexă a persoanelor adulte cu handicap.
(2) Comisia de evaluare a persoanelor adulte cu handicap Argeş eliberează certificate de încadrare în grad şi tip de handicap şi elaborează Programul Individual de Reabilitare si Integrare Socială.
(3) În situaţia în care rezultatul evaluării complexe a unei persoane nu susţine încadrarea în grad de handicap, Comisia de evaluare a persoanelor adulte cu handicap Argeş are obligația de a motiva respingerea cererii persoanei.
(4) În exercitarea atribuţiei privind orientarea profesională a unei persoane adulte cu handicap, prevăzute la art. 2 lit. b din HG nr. 430/2008, actualizată, Comisia de evaluare a persoanelor adulte cu handicap Argeş eliberează certificate de orientare profesională, potrivit modelului prevăzut în anexa nr. 3 a Metodologiei privind organizarea şi funcţionarea comisiei de evaluare a persoanelor adulte cu handicap aprobată prin H.G. nr. 430/2008 cu modificările şi completările ulterioare .
(5) În exercitarea atribuţiei prevăzute la art. 2 lit. c din HG nr. 430/2008, actualizată, Comisia de evaluare a persoanelor adulte cu handicap Argeş poate stabili următoarele măsuri de protecţie a persoanelor cu handicap:
a) admiterea în centre rezidenţiale sau de zi, publice ori public-private;
b) plasarea la asistent personal profesionist;
c) acordarea de servicii sociale la domiciliu, acolo unde este cazul .
(6) Exercitarea atribuţiei privind informarea adultului cu handicap sau a reprezentantului legal al acestuia cu privire la măsurile de protecţie stabilite, potrivit art. 2 lit. f din HG nr. 430/2008, actualizată, se realizează prin secretariatul comisiei de evaluare.
(7) Informaţiile privind modalitatea de încadrare în grad de handicap pot fi obţinute de la secretariatul Comisiei de evaluare a persoanelor adulte cu handicap Argeş, de la Serviciul de evaluare complexă a persoanelor cu handicap, de la primăria de domiciliu sau de pe site-ul Direcţiei generale de asistenţă socială şi protecţia copilului Argeş, de către orice persoană fizică sau juridică interesată.
Capitolul III Preşedintele Comisiei de evaluare a persoanelor adulte cu handicap Argeş
Art.7(1) Președintele Comisiei de evaluare a persoanelor adulte cu handicap Argeş îndeplinește următoarele atribuții:
a) reprezintă Comisia de evaluare a persoanelor adulte cu handicap Argeş în raport cu terții în probleme care sunt de competența comisiei;
b) face propuneri privind activitatea comisiei și coordonează activitatea secretariatului Comisiei de evaluare a persoanelor adulte cu handicap Argeş:
c) analizează dosarele preluate și pregătește prezentarea lor în fața Comisiei de evaluare a persoanelor adulte cu handicap Argeş, cu susținerea sau completarea propunerilor făcute de Serviciul de evaluare complexă a persoanelor cu handicap în termen de 7 zile lucrătoare de la data înregistrării la secretariatul Comisiei de evaluare a persoanelor adulte cu handicap Argeş. d)stabilește conținutul convocatorului pentru ședință și dispune convocarea ședinței;
e) prezintă în fața comisiei dosarele prevăzute în convocator și supune analizei fiecare dosar în parte în termen de 1 zi de la data înregistrării lor la secretariatul Comisiei de evaluare a persoanelor adulte cu handicap Argeş;
f) răspunde cu promptitudine la solicitările Comisiei superioare de evaluare a persoanelor adulte cu handicap;
g) organizează punerea în aplicare a îndrumărilor metodologice emise de Comisia superioară de evaluare a persoanelor adulte cu handicap;
h) răspunde în fața angajatorului pentru respectarea programului de lucru și a sarcinilor de serviciu stabilite prin fișa postului, precum şi pentru buna utilizare a logisticii pusă la dispoziția comisiei de către Direcţia generală de asistenţă socială și protecţia copilului Argeş;
(2) În situația absenței motivate a președintelui Comisiei de evaluare a persoanelor adulte cu handicap Argeş (concediu legal, concediu medical, etc.) acesta va fi înlocuit de către vicepreședinte.
Capitolul IV Secretariatul Comisiei de evaluare a persoanelor adulte cu handicap Argeş
Art.8(1) Lucrările de secretariat ale Comisiei de evaluare a persoanelor adulte cu handicap Argeş sunt asigurate de către un secretariat, format din 3-5 persoane, specialiști în cel puțin unul din domeniile: administrativ, economic, juridic, informatică, tehnic sau asistență socială, care funcţionează în cadrul Direcţiei generale de a sistenţă socială și protecţia copilului Argeş.
(2) Membrii Secretariatului Comisiei de evaluare a persoanelor adulte cu handicap Argeş sunt angajaţi ai Directiei generale de asistenţă socială şi protecţia copilului Argeş.
(3) Pentru perioadele în care un membru al secretariatului lipseşte din motive întemeiate, acesta va fi înlocuit cu alt membru al Secretariatului comisiei de evaluare.
(4) Secretariatul Comisiei de evaluare a persoanelor adulte cu handicap Argeş este condus de către un secretar angajat al Direcţiei generale de asistenţă socială şi protecţia copilului Argeş.
(5) Pentru perioadele în care secretarul comisiei absentează din motive temeinice, se dispune înlocuirea acestuia cu unul din membrii secretariatului.
Art.9 In relaţia cu comisia de evaluare, secretariatul îndeplineşte următoarele atribuţii:
a) asigura transmiterea dosarelor la comisia de evaluare, însoțite de raportul de evaluare complexă cu propunerea de încadrare în grad de handicap, întocmit de serviciul de evaluare complexă,potrivit modelului prevazut în anexa nr.7 a Metodologiei privind organizarea şi funcţionarea comisiei de evaluarea a persoanelor adulte cu handicap aprobată prin H.G. nr. 430/2008:
b) transmite membrilor comisiei de evaluare ordinea de zi şi data de desfăşurare ale şedinţelor, în baza convocatorului semnat de preşedintele acesteia;
c) ţine evidenţa desfăşurării şedinţelor;
d) întocmeşte procesele-verbale privind desfăşurarea şedinţelor;
e) redactează certificatele de încadrare în grad de handicap şi certificatele de orientare profesionala, în termen de cel mult 3 zile lucrătoare de la data la care a avut loc şedinţa;
f) gestionează registrul de procese-verbale;
g) redactează alte documente eliberate de comisia de evaluare.
h) gestionează registrul de contestații.
Art.10 În relaţia cu serviciul de evaluare complexă, secretariatul prevazut la art. 8 alin. (1) înregistrează în registrul propriu de evidenţă dosarele persoanelor cu handicap solicitante, după realizarea evaluarii de către serviciul de evaluare complexă.
Art.11 În relaţia cu persoanele care solicita încadrarea în grad de handicap, secretariatul Comisiei de evaluare Argeş are următoarele atribuţii:
a) transmite persoanei cu handicap solicitante documentele aprobate de comisia de evaluare, adică certificatul de încadrare în grad de handicap, programul individual de reabilitare și integrare socială şi certificatul de orientare profesională, precum şi alte documente eliberate de comisia de evaluare, în termen de 5 zile lucrătoare de la data evaluării.
b) documentele prevăzute la lit. a pot fi predate, sub semnătură privată şi persoanelor delegate prin procură notarială de către beneficiarul documentelor de încadrare într-un grad de handicap. Cererea de eliberare și procura notarială vor rămâne în dosarul beneficiarului.
c) pentru persoanele puse sub interdicție documentele vor fi comunicate sau ridicate de către tutorele stabilit de instanță, curatorul persoanei încadrate într-un grad de handicap are dreptul de reprezentare acesteia în limitele stabilite prin hotărârea de instituire a curatelei.
Art.12 Secretariatul Comisiei de evaluare a persoanelor adulte cu handicap Argeş îndeplineşte orice alte atribuţii stabilite, în condiţiile prevăzute de lege, de Comisia de evaluare a persoanelor adulte cu handicap Argeş sau de directorul general al Direcţiei generale de asistenţă socială și protecţia copilului Argeş.
Art.13 Secretariatului Comisiei de evaluare a persoanelor adulte cu handicap Argeş îi revine obligaţia de a înregistra, în registrul propriu de evidenţă, dosarele persoanelor cu handicap solicitante, la data intrării acestora spre analiză, respectiv după realizarea evaluării de către Serviciul de evaluare complexă a persoanelor cu handicap.
Capitolul V Funcționarea Comisiei de evaluare a persoanelor adulte cu handicap Argeş
Art.14 (1) Şedinţele Comisiei de evaluare a persoanelor adulte cu handicap Argeş se desfăşoară în prezenţa majorităţii membrilor din componenţa acesteia şi sunt conduse de către preşedintele comisiei.
(2) Comisia de evaluare a persoanelor adulte cu handicap Argeş se întruneşte, obligatoriu, odată pe săptămâna în şedinţe ordinare si ori de cate ori este necesar in sedinte extraordinare, la convocarea președintelui
Art.15(1) Prezența membrilor Comisiei de evaluare a persoanelor adulte cu handicap Argeş la şedinţele acesteia este obligatorie.În cazul în care un membru absentează de la cel puțin două şedinţe consecutive, fără motive temeinice, președintele comisiei îl va sesiza pe președintele Consiliului Judeţean Argeş, în vederea promovării proiectului de hotărâre privind înlocuirea membrului respectiv.
(2) Președintele Comisiei de evaluare a persoanelor adulte cu handicap Argeş poate solicita prezenţa la şedinţele comisiei a şefului Serviciului de evaluare a persoanelor adulte cu handicap sau a oricărui specialist din cadrul serviciului în scopul furnizării de lămuriri suplimentare.
Art.16 Comisia de evaluare a persoanelor adulte cu handicap Argeş analizează dosarele întocmite de către Serviciul de evaluare complexă a persoanelor adulte cu handicap, după ce în prealabil s-a realizat predarea/primirea acestor dosare în scris, pe borderouri.
Art. 17(1) Deciziile se iau, în şedinţe legal întrunite, cu votul majorităţii membrilor.
(2) Documentele elaborate de Comisia de evaluare a persoanelor adulte cu handicap Argeş se semnează de către preşedinte şi de membrii acesteia şi se contrasemnează de către secretarul comisiei de evaluare.
Art.18 (1) Gradele de handicap sunt: uşor, mediu, accentuat şi grav.
(2) Tipurile de handicap sunt: fizic, vizual, auditiv, surdocecitate, somatic, mintal, psihic, HIV/SIDA, asociat, boli rare.
(3) Odată cu emiterea certificatului de încadrare în grad şi tip de handicap, Comisia de evaluare a persoanelor adulte cu handicap Argeş are obligaţia de a elabora programul individual de reabilitare și integrare socială.
(4) Certificatul dă dreptul adultului cu handicap de a beneficia de dispoziţiile prevăzute de lege pentru gradul de handicap respectiv.
(5) Programul Individual de Reabilitare și Integrare Socială se întocmeşte şi se revizuieşte în conformitate cu Normele metodologice de aplicarea prevederilor Legii nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap aprobate prin H.G. nr. 268/2007.
Art.19 Comisia de evaluare eliberează certificatul de încadrare în grad şi tip de handicap şi elaborează programul individual de reabilitare și integrare social.Eliberarea certificatului este scutită de taxa de timbru.
Art.20 Pentru persoanele cu handicap a căror afecţiune a generat deficienţe funcţionale şi/sau structural-anatomice într-un stadiu ireversibil şi care nu pot urma programe de recuperare, Comisia de evaluare a persoanelor adulte cu handicap Argeş va stabili un termen permanent de valabilitate a certificatului fără a fi necesară prezentarea acestora la reevaluările periodice.
Art.21 Încadrarea sau respingerea încadrării în grad şi tip de handicap se atestă prin certificat emis de către Comisia de evaluare a persoanelor adulte cu handicap Argeş. Eliberarea certificatului este scutită de taxa de timbru.
Art.22 Certificatele emise pot fi contestate de către titularii acestora, în termen de 30 de zile calendaristice de la data comunicării, la Comisia superioară de evaluare a persoanelor adulte cu handicap, conform art. I ( 9 ) din Legea nr. 96/2023.
.Art.23 În cazul unor litigii în care Comisia de evaluare a persoanelor adulte cu handicap Argeş are calitatea de parte, aceasta va fi reprezentată de către consilierii juridici din cadrul Direcţiei Juridice Administrare Publică Locală a Consiliul Judeţean Argeş şi/sau ai Direcţiei generale de asistenţă socială și protecţia copilului Argeş.
Art.24(1) În cazul în care Comisia de evaluare a persoanelor adulte cu handicap Argeş consideră că dosarul unei persoane solicitante este incomplet sau este necesar un document suplimentar va returna dosarul către Serviciul de evaluare, cu solicitarea de completare a acestuia cu noi documente.
(2) Secretarul Comisiei de evaluare a persoanelor adulte cu handicap Argeş va returna dosarul către Serviciul de evaluare complexă a persoanelor adulte cu handicap, în termen de 24 de ore sau în prima zi lucrătoare de la stabilirea măsurii în cadrul ședinței Comisiei.În adresa de returnare secretarul va preciza solicitările stabilite în ședința Comisiei de evaluare a persoanelor adulte cu handicap Argeş.
(3) Serviciul de evaluare complexă a persoanelor adulte cu handicap informează persoana solicitantă cu privire la solicitările Comisiei de evaluare în termen de două zile lucrătoare de la data primirii dosarului.
(4) Dosarul completat cu precizările solicitate şi eventualele modificări ale propunerilor întocmite de către Serviciul de evaluare complexă a persoanelor adulte cu handicap se înregistrează la secretariatul Comisiei de evaluare a persoanelor adulte cu handicap Argeş.
Art.25 Comisia de evaluare a persoanelor adulte cu handicap Argeş poate respinge/modifica motivat propunerile Serviciul de evaluare complexă a persoanelor adulte cu handicap de încadrare într-un anumit grad de handicap.
Art.26 Informarea adultului cu handicap sau a reprezentantului legal al acestuia cu privire la măsurile de protecţie stabilite, se realizează prin secretariatul Comisiei de evaluare a persoanelor adulte cu handicap Argeş.
Art.27 Certificatele de încadrare în grad de handicap,certificatele de orientare profesională şi deciziile adoptate de Comisia de evaluare a persoanelor adulte cu handicap Argeş, precum şi modul în care acestea au fost luate se consemnează de secretarul comisiei de evaluare în procesul-verbal al şedinţei; procesul-verbal se semnează de către preşedinte şi de membrii prezenţi.
Art.28 Procesele-verbale ale şedinţelor prevăzute la art. 9, lit. d, ale Comisiei de evaluare a persoanelor adulte cu handicap Argeş se consemnează în registrul de procese-verbale ale cărui pagini se numerotează şi trebuie să poarte ştampila comisiei de evaluare, precum şi semnătura secretarului comisiei de evaluare.
Art.29 Copie după dosarul depus cu număr de înregistrare la Serviciul de Evaluare Complexă -Biroul primiri şi programări dosare se poate pune la dispoziţia beneficiarului, tutorelui desemnat prin hotărâre judecatoarească / procură notarială doar prin solicitare scrisă cât şi Direcţiei Juridice Administrare Publică Locală a Consiliului Judeţean Argeş la solicitarea acesteia precum si altor autoritati abilitate.
Capitolul VI Procedura în cazul stabilirii măsurilor de protecţie a adultului cu handicap
Art.30
(1) Admiterea în centre publice rezidențiale sau de zi se va face conform prevederilor art.4 si art. 5 din Ordinul nr.235/20-03-2023 privind aprobarea Metodologiei de admitere a persoanelor adulte cu dizabilitati în mediul rezidential, prevăzută la art. 13 din Legea nr. 7/2023 privind susţinerea procesului de dezinstituţionalizare a persoanelor adulte cu dizabilităţi şi aplicarea unor măsuri de accelerare a acestuia şi de prevenire a instituţionalizării, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative.
Capitolul VII Dispoziţii finale
Art.311)
Art.31(1) Încălcarea de către preşedintele, membrii sau secretarul Comisiei de evaluare a persoanelor adulte cu handicap Argeş, cu vinovăţie, a îndatoririlor de serviciu atrage,după caz, răspunderea disciplinară, contravenţională, civilă sau penală, după caz.
Art.32 Prezentul regulament intră în vigoare de la data de 18-05-2023. La data intrarii in vigoare a prezentului regulament, orice alte dispozitii contrare își înceteaza aplicabilitatea.Prezentul Regulament se completeaza de drept cu prevederile legale ca urmare a modificarii legislatiei.
LEGISLAŢIE:
-
Legea nr. 448/06.12.2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată cu modificările și completările ulterioare;
-
Legea nr. 292/20.12.2011 a asistenţei sociale, cu modificările și completările ulterioare;
-
Legea nr. 360/29.11.2023 privind sistemul public de pensii;
-
Hotărârea de guvern nr. 268/2007 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap;
-
Hotărârea de guvern nr. 927/2016 pentru modificarea Metodologiei privind organizarea şi funcţionarea comisiei de evaluare a persoanelor adulte cu handicap , aprobată prin HG nr.430/2008;
-
Hotărârea de guvern nr. 430/2008 pentru aprobarea Metodologiei privind organizarea şi funcţionarea comisiei de evaluare a persoanelor adulte cu handicap;
-
Ordinul nr. 2.298/2012 privind aprobarea procedurii cadru de evaluare a persoanelor adulte în vederea încadrării în grad şi tip de handicap;
-
Ordinul nr. 707/13.05.2014 privind modificarea și completarea anexei la Ordinul ministerului muncii, familiei și egalității de șanse și al ministrului sănătății publice nr.762/1992/2007 pentru aprobarea criteriilor medico-psiho-sociale pe baza cărora se stabilește încadrarea în grad de handicap;
-
Ordinul Ministrului Muncii, Familiei, şi Egalităţii de Şanse şi al Ministrului Sănătăţii Publice nr.762/1992/2007 pentru aprobarea criteriilor medico-psihosociale pe baza cărora se stabileşte încadrarea în grad de handicap, cu modificările şi completările ulterioare;
-
Ordinul nr. 692/982/2013 privind modificarea cap.1 din anexa la Ordinul ministrului muncii, familiei și egalității de șanse și al ministrului sănătății publice nr.762/1.992/2007 pentru aprobarea criteriilor medico-psihosociale pe baza cărora se stabilește încadrarea în grad de handicap;
-
Legea nr. 96/12.04.2023 pentru modificarea și completarea Legii nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap.