Forme de relief

Din punct de vedere geomorfologic teritoriul comunei ocupa un areal extins, care are in componenta sa Masivul Leaotei, Masivul Iezer-Papusa si culuarul Dambovicioara.

La perimetrul comunei distingem urmatoarele forme de relief: sensul aluvionar si terasele raurilor Dambovita si Valea Caselor , muntii si dealurile inalte

Sensul aluvionar si terasele celor doua riuri cuprind albia minora si majora, lunca si terasele acestora.Dealurile sunt slab reprezentate in cadrul acestei zone. In aceasta categorie pot fi trecute zonele de trecere de la cursurile de apa la versantii zonei muntoase. 

In arealul comunei, predomina zona montana,cu versanti inclinati a caror panta depaseste frecvent 40% , iar spre crestele montane panta versantilor creste variind intre 63 % si 80%.

Retea densa de paraie si izvoare cu caracter permanent, tributara in cea mai mare parte cursului principal de apa ,raul Dambovita- din aceasta vasta retea se detaseaza: Valea Cheii , Valea Ghimbavului , Valea Caselor, valea Frasinului, Valea Hotarului si Valea Olaneasca.

Muntii care formeaza cadrul acestei zone au inaltimi cuprinse intre 1000 si 2000m, reprezentand spinari in general inguste, cu abrupturi aproape verticale atacate pe ambele flancuri de eroziunea regresiva a organismelor torentiale dar si a cursurilor permanente de apa: Muntele Vartoapele, Muntele Albescu, Muntele Sintilia si Coltii Ghimbavului . Padurile ocupa cea mai mare suprafata, in cadrul lor individualizandu-se etajele padurilor de fag montan, de fag si rasinoase si paduri de molid.