Prezentare generala
Stema Toponomia localitatilor componente Vestigii arheologice Organizarea administrativa Boieri, manastiri, proprietari in Leordeni Leordeniul si marile evenimente ale istoriei Monumente comemorative Institutii administrative - Primaria din Leordeni Institutii administrative - Primaria din Budisteni Primaria din Ciulnita Primaria din Glambocata Institutii scolare - Scoala din Leordeni Scoala de fete din Leordeni Gradinita din Leordeni Scoala din Baloteasca Scoala din Baila (Pietroasa) Scoala din Bantau Scoala din Budisteni Gimnaziul Unic din Budisteni Scoala de Gospodarie Rurala Gradul I din Budisteni Scoala din Ciulnita Scoala din Cotu-Malului Scoala din Glambocata Scoala din Glodu Scoala din Moara - Mocanului (Prundu) Scoala din Schitu - Scoicesti Institutii ecleziastice Biserica din Leordeni-Cretulescu Biserica din Leordeni - Golescu Biserica din Baloteasca Biserica din Budisteni Biserica din Ciolcesti Biserica din Ciulnita (Cioca) Biserica din Ciulnita Biserica din Cotu-Malului Biserica de lemn din Glambocata-Deal Biserica de zid din Glambocata-Deal Institutii bancare si cooperatiste Institutii culturale Caminul Cultural Marele Voievod Mihai de la Alba-Iulia din Budisteni Caminul Cultural Mihail Eustatiade din Ciulnita Caminul Cultural Desteptarea din Glambocata Alte institutii Ocolul Silvic din Leordeni Cazarma de Dorobanti din Leordeni Intreprinderi economice Gospodaria Agricola Colectiva (C.A.P.) Intreprinderi petrolifere Obiceiuri, credinte, descantece Viata sportiva Fii ai comunei Leordeni Alimentatia, locuinta si portul Date geografice Date istorice Date deomografice si statistice Harta interactiva a comunei Leordeni

Monumente comemorative

Budişteni. Monumentul eroilor, ridicat cu sprijinul Societăţii „Cultul Eroilor", Comitetul Central. Se află la bifurcaţia drumurilor care duc spre Glodu şi spre Schitu-Scoiceşti, vizavi de clădirile căminului cultural şi al şcolii cu clasele I-IV, fiind cel mai frumos şi mai impunător monument de pe raza comunei. A fost ridicat de un Comitet activ compus din: Lucreţia general Alexandru Băbeanu - preşedinte de onoare, Zoe Alexandru Băbeanu - vicepreşedinte, Eliza D. Angelescu - vicepreşedinte, Mica inginer I. Duma - vicepreşedinte, d-ra Ely Alexandru Băbeanu - vicepreşedinte, Dumitru D. Angelescu - preşedinte activ, Alexandru Popescu - vicepreşedinte, preot Nicolae Neagoe - membru, preot Vasile Gh. Breazu - membru, învăţătorii Maria Edulescu, Marina C. Alexandrescu, Nicolae I. Moşoianu, Ştefan Gh. Braslă, Constantin Alexandrescu; Dragomir B. Mănăcescu, Grigore Gh. Cârstoiu, Tudor D. Fântâneru, Vasile Grigorescu, Ion Gh. Popescu, Ion C. Simescu - perceptor, Ilie S. Popescu, Ion C. D. Fântâneru, Nicolae N. T. Dumitrescu, Grigore I. Făcăleţ, Ion Gh. Stroe, Ion M. Vuţă, Ion I. Popescu, Ion S. Bălaşa. 

Monumentul are un soclu înalt, peste care se află corpul lui, având deasupra un soldat din bronz, îmbrăcat în manta, cu cască, cu mâinile pe o puşcă, pe care o ţine în faţă. Statuia din bronz a soldatului este opera sculptorului D. Măţăoanu şi a fost turnat în turnătoria „C. Dănilă" din Bucureşti. Sub statuie, pe faţa centrală se află săpată în piatră stema regală. 
Pe cele patru laturi se află scrişi eroii din războiul 1913-1916-1918, ca şi cei din 1941-1945. Pe faţa centrală, sub stema regală sunt scrişi: „Băbeanu Alexandru - general, Petrescu Ion - căpitan, Ruşescu N. Victor - locotenent, Breazu S. Constantin - sublocotenent, Chiţescu T. Ştefan - sublocotenent, Săndulescu I. Gheorghe - sublocotenent". 

Ciulniţa. Monumentul eroilor. În locul unei vechi troiţe, prin eforturile unui Comitet de iniţiativă (preşedinte Nicolae Popescu), la 9 mai 1970 s-a dezvelit un monument pe care erau trecuţi eroii din cele două războaie mondiale, care nu era terminat însă. Mai târziu, studenţii de la Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu" din Bucureşti, conduşi de lectorul Ion Olteanu, au modelat în ciment o statuie reprezentând o „Victorie" care a fost amplasată pe corpul monumentului dezvelit la 9 mai 1975. 

Pe una din feţe este o placă pe care sunt scrişi eroii din 1916-1918, 1941-1944, sub care şase fotografii, iar dedesubt inscripţia „Slavă eroilor satului Ciulniţa căzuţi în lupte pentru libertate şi pace!". 
În interiorul bisericii, o placă aşezată din iniţiativa preotului V. C. Breazu şi Ştefan P. Ibric, primar, este dedicată „Vitejilor din comuna Ciulniţa-Eustatiade morţi pentru ţară 1916-1918". 

Glâmbocata. Monumentul eroilor, aflat în faţa şcolii din Glâmbocata, are un soclu şi un corp ce se termină cu o cruce. Pe latura din faţă, sub un felinar, stă scris: „Fiilor aceste comuni căzuţi în Războiul pentru Întregirea Neamului 1916-1919". Pe corp, de la felinar în sus, sunt aplicate patru plăci cu eroii din acest sat, cu inscripţia: „În amintirea vitejilor căzuţi în războiul 1916-1919". 

Leordeni. Monumentul eroilor, aflat astăzi în faţa Căminului Cultural, a fost ridicat, în 1925, de „Comitetul de Iniţiativă şi donatori Alexandru N. Gussi - preşedinte, Alexandru Gr. Ciucă - preşedinte, Alexandru N. Chircoci - casier, Gheorghe Cârciumărescu - secretar, Gh. Mustăţea, Dumitru Moraru - membri, Cooperativa „Unirea", Banca Populară „Muncitorul", Paul N. Gussi, Nicolae Alexiu, Maria M. Op. Militaru, Gheorghe P. Sulescu, Gh. Ştefan Georgescu, Florin Mumuianu, pr. M. Busuiocescu, pr. Nicolae Neagoe, Const. Breazu, Nic. Moşoianu, Th. Zamfirescu, Marin Chiribelea, Maria V. Neagoe, Gh. I. Costache, Ion Ştefan, fam. Gheorghe N. Grecu, Ion St. Mănoiu, Gheorghe P. Ioan, şi toţi locuitori com. Leordeni". 
Monumentul este compus dintr-un soclu, în trepte, peste care se înalţă corpul lui, cu patru laturi. Pe latura din faţă, în partea superioară, se află sculptat un soldat, cu manta, cu cască pe cap, ce ţine în mâna dreaptă o ramură verde de măslin, deasupra lui aflându-se un vultur cu aripile desfăcute. Sub soldat, se află inscripţia „În memoria eroilor din comuna Leordeni morţi pentru întregirea neamului 1916-1918", iar sub ea, fotografia şi inscripţia „Dumitru Mihalache, locotenent de rezervă, învăţător", după care urmează pe trei laturi plăci de marmură cu numele eroilor.
La baza corpului monumentului se află plăci de marmură pe care sunt scrişi „Eroi căzuţi la datorie în cel de al doilea război mondial 1941-1945".
Monumentul a fost amplasat, în 1925, iar ulterior a fost mutat aici. În anul 2004, de o parte şi alta a monumentului, au fost amplasate două tunuri din Al Doilea Război Mondial. 

Moara Mocanului. Lângă localul şcolii, aflat astăzi în ruină, se găseşte o troiţă pe care este aplicată o placă de marmură: „Slavă eroilor mocănaşi 1916-1918, Preot Andrei Popescu Puiu".

Biserica Cioca. În biserică se păstrează un tablou din carton, înrămat, protejat de sticlă, „În memoria eroilor din Ciulniţa, Moara Mocanului, 1877-1878, 1916-1919, 1940-1944, Patria recunoscătoare", pe care sunt scrişi eroii de aici. 

Biserica Golescu, înlăuntru se află o placă de marmură „Veteranii de război 19141-1945" pe care sunt scrise 44 de nume, iar sub ele „Resp. Vlăjoagă Ion, preot paroh Zaharia Gheorghe". Tot în biserică se păstrează un tablou înrămat, cu o fotografie şi textul „Sublocotenent Mateescu C. Ion, din Regimentul 5, Batalionul 13, Compania 2 Geniu, mort în luptele de dezrobirea Basarabiei în ziua de marţi 1 iulie 1941, orele 230 p. m. la Sculeni-Ungheni". 

De asemenea, pe un perete al bisericii este scris cu vopsea neagră „Tabel de eroii din comuna Leordeni-Muscel cari au aparţinut acestei parohii, morţi pentru patrie în războaiele 1916-1919, 1941-1943. Acum şi în veci, pomenirea lor!"