Fauna

Fauna montană este caracterizată de prezenţa urmatoarelor specii: capra neagră, cinteza, zaganul, vulturul bărbos, acvila de munte, cocoşul de munte, cocoşul de mesteacan. 

Pe stancile golaşe sau prin pajişti se întalneşte vipera comună, şopârla de munte, tritonul. 

În zona pădurilor montane se întalneşte o faună bogată şi diversificată reprezentata de: cerb, urs, jderul de scorbură sau de piatra, cocoşul de munte, cocoşul de mesteacăn, ierunca, ciocănitoarea de munte, acvila de munte, vulturul negru, buha, ciuhurezul, huhurezul, corbul, şopârla de munte, salamandra, tritonul de munte. 

Fauna făgetelor cuprinde specii caracteristie precum: viezurele, ursul brun, cerbul, veverita, căprioara, jderul de pădure, mistreţul, şoarecele gulerat, şobolanul cenuşiu, şoarecele scurmător, şobolanul negru

Fauna dealurilor cuprinde o gamă foarte largă de specii, caracteristice fiind, mai ales, mierla, sturzul cântător, potârnichia, ciocârlia, piţigoiul, gaiţa, viesparul, ciocănitoarea, guguştiucul.

Fauna acvatică a apelor de munte este caracterizată de prezenţa păstravului, la care se mai adaugă zglavoaca, nisipariţa, lipanul, aspretele.

Fauna acvatică a zonei de deal este caracterizată de prezenţa scoborului, pe langă care mai întâlnim clanul, moioaga, morunaşul, obletul, fusarul mic.

În lacul de acumulare Râuşor, fauna se compune din păstrav indigen, iar în polderul Lereşti întâlnim plevuşca, plătica, cavacuda, linul, ţiparul, bibanul, precum şi câteva specii de batracieni şi reptile.