Administratie publica
Administraţia publică în oraşul Mioveni este organizată şi funcţionează potrivit prevederilor Legii administraţiei publice locale nr. 215/2001 şi în conformitate cu hotărârile Consiliului Local.
Administraţia publică din Mioveni se organizează şi funcţionează în temeiul principiilor autonomiei locale, descentralizării serviciilor publice, eligibilităţii autorităţilor administraţiei publice locale, legalităţii şi al consultării cetăţenilor în soluţionarea problemelor locale de interes deosebit. Autonomia locala confera autoritatilor administratiei publice locale dreptul ca, in limitele legii, sa aiba initiative in toate domeniile, cu exceptia celor care sunt date in mod expres in competenta altor autoritati publice.
Primarul, viceprimarul și secretarul, împreună cu aparatul de specialitate al primarului, constituie o structură funcţională cu activitate permanentă, denumită Primăria, care duce la îndeplinire hotărârile Consiliului Local şi dispoziţiile Primarului, soluţionând problemele curente ale colectivităţii locale. Misiunea sau scopul Primăriei rezidă deci în soluţionarea şi gestionarea, în numele şi în interesul colectivităţii locale pe care o reprezintă, a treburilor publice, în condiţiile legii.
În administraţia publică locală primarul îndeplineşte o funcţie de autoritate publică. El este şeful administraţiei publice locale şi al aparatului de specialitate al autorităţii administraţiei publice locale, pe care îl conduce şi îl controlează. Primarul răspunde de buna funcţionare a administraţiei publice locale, în condiţiile legii şi reprezintă unitatea administrativ-teritorială în relaţiile cu alte autorităţi publice, cu persoanele fizice sau juridice române sau străine, precum şi în justiţie.
Consiliul Local al oraşului Mioveni este compus din 19 consilieri locali pe perioada 2012-2016, aleşi prin vot universal, egal, direct, secret şi liber exprimat, în condiţiile stabilite de legea pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale. Potrivit legislației, numărul membrilor fiecărui consiliu local se stabililește prin ordin al prefectului, în functie de populatia orasului, raportata de Institutul National de Statistica si Studii Economice la data de 1 ianuarie a anului in care se fac alegerile sau, dupa caz, la data de 1 iulie a anului care preceda alegerile.
Organigrama aparatului de specialitate al Primarului orașului Mioveni cuprinde 228 de posturi + 215 posturi finanțate din capitolul „asigurări și asistență socială" și „sănătate".
În subordinea Primarului funcționează:
- Compartiment Protecție civilă
- Compartiment Audit public intern
- Compartiment Management unități sanitare preluate
- Serviciul Amenajarea teritoriului si Urbanism (Compartiment Urbanism Autorizări construcții, Compartiment Patrimoniu)
- Direcția Economică (Compartiment Buget Contabilitate, Compartiment Evidențe contabile creșe, Birou Urmărire venituri cu 2 compartimente în subordine, Birou Resurse Umane, sprijin asociații de proprietari cu 4 compartimente în subordine, Birou Constatare, impunere, încasare cu 4 compartimente în subordine)
- Secretariat demnitari
- Cabinet Primar
În subordinea Viceprimarului funcționează:
- Direcția Tehnică (Birou Achiziții, urmărire investiții cu 3 compartimente în subordine, Serviciul Administrativ, Compartiment Transport local, Piața agroalimentară, Bazin de înot, baza agrement BEMO)
- Birou Dezvoltare locală (Compartiment Dezvoltare locală, Compartiment Managementul calității, Centrul de informare europeană, Compartiment Relația cu rromii, Implementare Proiecte)
- Poliția Locală Mioveni (cu 7 compartimente în subordine și un Birou de pază patrimoniu)
În subordinea Secretarului orașului funcționează:
- Birou Fond funciar (Compartiment Funciar, Compartiment Evidențe cadastrale)
- Compartiment Administrație publică autoritate tutelară
- Compartiment Asistență socială
- Compartiment Registratură
- Compartiment Relații publice
- Compartiment Juridic
- Creșa nr. 1, Creșa nr. 2, Creșa nr. 3
- Căminul de copii
- Centrul de sprijin la domiciliu a persoanelor aflate în dificultate
- Serviciul Asistență medicală unități de învățământ
- Compartiment Asistenți personali
În subordinea Consiliului Local funcționează:
- S.C. Servicii Edilitare pentru comunitate Mioveni
- S.C. Construcții Reparații Mioveni
- Centrul Cultural Mioveni (cu 7 compartimente în subordine)
- Serviciul Public Comunitar Evidența Persoanelor (cu 2 compartimente în subordine)
- Biblioteca Orășenescă
- Serviciul voluntar pentru situații de urgență
In septembrie 2013, oraşul Mioveni, în calitate de membru fondator, împreună cu 6 comune din județ (Davidești, Vulturești, Hârtiești, Micești, Țițești şi Boteni) au înfiinţat Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară „Valea Argeşelului şi Muscelului 2013". Asociaţia s-a constituit din necesitatea de a îmbunatăţi calitatea serviciului de alimentare cu apă şi canalizare la standarde europene privind protecţia mediului si atragerea de fonduri.
Oraşul Mioveni este membru titular in Asociaţia Oraşelor din România (A.O.R.). Asociaţia Oraşelor din România este o organizaţie nonguvernamentală, apolitică, fără scop lucrativ, înfiinţată în urmă cu 17 ani, reprezentând interesele a 216 localităţăți urbane mici. Activitățile AOR contribuie la întărirea administraţiei publice locale, precum şi la îmbunătăţirea actului administrativ, în general. AOR susţine agenda legislativă a administraţiei publice centrale, încercând să puncteze prin expertiza sa venită de la nivelul local, modificări de mai mică sau mare anvergură. De câţiva ani, AOR i-a fost recunoscut statutul de partener real, naţional şi european, actor important în negocierile publice privind evoluţiile legislative şi politicile publice privind soarta localităţilor mic urbane.
De asemenea, prin Secretarul oraşului, Mioveni este membru în Asociaţia Secretarilor Oraşelor din România (A.S.O.R.). Asociația a fost constituită in anul 18.06.2009 cu scopul de a crea cadrul organizatoric necesar pentru promovarea si apărarea intereselor economice, sociale și profesionale ale acestei categorii de funcționari publici și dezoltarea unor raporturi de întrajutorare între membrii săi.
Principalele obiective ale Asociației sunt:
- schimb de experiență între secretarii orașelor membre
- interpretare unitară și corectă a legislației folosită în administrația publică locală
- colaborarea cu reprezentanții administrației publice locale, asociații profesionale și reprezentanții administrației publice centrale pe probleme specifice acestora
- stabilirea de parteriate viabile pentru toate părțile implicate și interesate de reforma administrației publice române, în beneficiul colectivităților locale
- cunoașterea și recunoașterea pe plan local și central a secretarilor ca funcționari publici cu statut special, pe de-o parte și ca Asociație, pe de alta parte
- sprijinirea colectivitățior locale prin dezvoltarea competențelor salariaților administrației locale în elaborarea și implementarea politicilor publice cu caracter local.
În iunie 2013, prin Hotărârea Consiliului Local nr. 62/20.06.2013, orașul Mioveni se asociază cu unitățile administrativ teritoriale din Asociația Localităților și Zonelor Istorice și de Artă din România (A.L.Z.I.A.R.).
Aceasta Asociație a fost creată la data de 15 iunie 2004 la initiativa Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului, a Asociatiei Nationale Franceze a Oraselor si Tinuturilor de Arta si Istorie si a Oraselor cu Zone Protejate impreuna cu municipiile Alba Iulia si Tragoviste. Principalul scop al organizatiei este conservarea, protejarea si valorificarea patrimoniului prin punerea in practica a unor mijloace si actiuni specifice.
În martie 2013 s-a hotărât asocierea oraşului Mioveni cu localităţi cu utilităţi nucleare, în vederea constituirii Asociaţiei Localităţilor cu Utilităţi Nucleare (A.L.U.N.).
Asociația localităților cu utilități nucleare are ca scop stabilirea și identificarea problemelor cu care se confruntă localitățile pe raza cărora se desfășoară o activitate cu profil nuclear, promovarea unor acte normative care să sprijine autoritățile locale din localitățile cu utilități nucleare, etc. Din punctul de vedere al autorităților locale din Mioveni, asocierea urmărește obținerea unor facilități pentru proprietarii de teren din zona Platformei ICN, precum și altele asemenea.
În ceea ce privește informatizarea serviciilor, Primăria Mioveni a implementat proiect informatic ce permite realizarea de plăți on-line a texelor si impozitelor (ghiseul.ro), precum si rețeaua informatică ce face legătura cu rețeaua Consiliului Judetean Argeș pentru un transfer de date mai rapid (Arasoft).
De-a lungul timpului, orașul Mioveni a semnat cinci acorduri de înfrățire cu următoarele localități:
- Oraşul Landerneau - FRANŢA, situat în vestul Franţei, departamentul Finister, regiunea Bretagnia este oraşul cu care Mioveniul are cele mai vechi relaţii de înfrăţire.
- Oraşul Petrich - BULGARIA, este situat în sudul Bulgariei, oraş de graniţă, la 8 km. de Koulata-Gracia şi 6 km. de Macedonia şi are o suprafaţă de 650 kmp şi peste 35.000 de locuitori.
- Abrantes - PORTUGALIA este un oraş municipal din centrul Portugaliei situat în districtul Santarem; are o suprafaţă de 714,7 kmp şi o populaţie de aproape 40.000 de locuitori.
- Grand Saconnex – ELVEŢIA este o localitate din suburbia cantonului Geneve, Elveţia, cu o suprafaţă de 4,38 kmp şi o populaţie de 11.985 de locuitori.
- Istra – RUSIA este o localitate din regiunea Moscova, Rusia şi are o suprafaţă de 7 kmp şi 32.000 de locuitori.