Activitate economica

Functia economica a comunei este mineritul si agricultura atat in culturile agricole specifice zonelor de deal si reprezentate prin livezi, precum si in cresterea animalelor, care justifica marea extensiune a pasunilor si fanetelor naturale. Semnificativ este faptul ca intre cele doua ramuri de baza ale agriculturii, cresterea animalelor in decursul timpului a avut ponderea cea mai mare si asigurarea bazei furajere pentru ele prin insemnate suprafete de fanete, iar in privinta culturilor agricole, porumbul detine cele mai intinse suprafete asigurand atat hrana animalelor cat si a oamenilor.

Dintre pomii fructiferi, o atentie deosebita este acordata culturii prunului ale carui produse erau folosete in exclusivitate pentru fabricarea rachiurilor naturale. Pe masura ce populatia comunei a fost in continua crestere, evolutia cea mai evidenta a inregistrat-o terenurile agricole si in special terenurile cultivate pe seama defrisarii padurilor si prin regularizarea cursurilor de apa, iar in structura terenurilor agricole, livezile de pomi au cunoscut o evolutie puternica pe seama pasunilor si fanetelor naturale in special dupa 1962 cand au fost infiintate plantatii clasice in cadrul carora prunul si marul detine ponderea.

Utilizarea terenurilor in comuna Poienarii de Muscel este strans legata de insusirile geomorfologice, hidrologice, pedologice si climatice locale si pe langa terenurile agricole si cele cu destinatie forestiera, o suprafata destul de insemnata de teren de aproximativ 126 ha este afectata de abrupturi, lacuri, prabusiri, stufarisuri, fanete cu exces de umiditate, terenuri complet distruse de torenti sau de alunecare, terenuri afectate de albia minora a paraielor si revarsarile acestora.

Principalele categorii de folosinta a terenurilor la nivelul comunei Poienarii de Muscel se refera la terenurile arabile cu o pondere de 237 ha, livezile 513 ha, pasuni si fanete 1579 ha, fondul forestier 1751 ha la care se adauga cele 126 ha terenuri degradate, astfel ca inteaga suprafata a fondului funciar in comuna Poienarii de Muscel este de aproximativ 5700 ha. 

Suprafata arabila a comunei de 237 ha reprezinta 16% din suprafata agricola, iar suprafata agricola 26% din fondul funciar al comunei.

Evolutia suprafetelor arabile a avut un caracter foarte dinamic in sensul extinderii ca rezultat a defrisarii padurilor si destelenirea unor pasuni si fanete. Terenurile arabile sunt ocupate de urmatoarele culturi: porumb, cartof, plante furajere, legume si alte culturi reprezentate prin arbusti fructiferi (coacaz negru). Ponderi mai reduse in cultura au legumele care detin 2% din suprafata arabila. Cultura legumelor are caracter de subzistenta asigurand partial necesarul local de consum si sunt reprezentate prin gradini de zarzavat pe langa fiecare gospodarie situate in vatra satelor. 

Din cele relatate rezulta ca in conditiile pedoclimatice ale comunei Poienarii de Muscel, aria culturilor agricole este limitata pe podurile teraselor, iar in structura culturilor cele mai mari perspective de extindere a suprafetelor cultivate le au plantele furajere in contextul eforturilor ce se fac pentru cresterea efectivelor de animale precum cartoful si legumele in scopul satisfacerii in totalitate a necesarului de consum local.

Plantatiile de pomi fructiferi au pondere de peste 19% din terenul arabil si peste 7% din fondul funciar. Aceasta extensiune a livezilor justifica faptul ca pomii fructiferi dispun de optim ecologic concretizat in mediile de tempeartura relativ ridicate, precipitatiile bogate cu o repartitie anuala relativ buna si lipsa vanturilor puternice, indici de energie si de fragmentare a reliefului relativ redusi pe anumite portiuni, pante cu indici de declivitate moderate, soluri silvestre cu un continut ridicat de humus si posibilitati de mecanizare a lucrarilor in plantatii. 
      
Ocupatia traditioanala a locuitorilor din comuna noastra este astazi una dintre directiile importante de dezvoltare a economiei rurale. Este cunoscut ca pe langa produsele animale (carne, lapte, oua, grasime), ele mai dau lana, par, piei, blanuri, care constituie materia prima pentru diferite ramuri industriale, precum si oase, copite, sange folosite cu preponderenta in industria chimica si la medicamente. Pe langa acestea, animalele furnizeaza cantitati mari de ingrasaminte naturale.