Date istorice

De cand dateaza aceasta comuna cu numele ei si de unde sunt prezenti acesti locuitori nu se poate sti precis, fiindca aici traditia nu ne poate oferi ceva temeinic, precis si nici documentele care ne stau la indemana nu ne lamuresc cu ceva.

Din informatiile unor batrani se crede ca aceasta comuna e foarte veche, iar numele de Poenari ar veni de la un oarecare boierPoenaru, care a trait aici avand casa pe terenul din centrul satului. Aceasta informatie trebuie spulberata si nu poate fi luata de crezare, fiindca acest Poenaru a murit acum 50 de ani si mai de graba adoptase el numele de familie de la sat decat satul de la el. Afara de aceasta, mai multe hrisoave extrase de preot I. Rautescu din arhiva veche a Protoeriei de la Academia Romana si de la Arhivele Statului pomenesc de comuna Poenari.

Comuna cu numele de Poenari dateaza de la 1609 si chiar mult mai dinainte, probabil de prin secolul al XIV-lea si ca erau pe aceasta mosie si ceva locuitori. Denumirea acestei comune nu poate deriva decat de la cuvantul poiana ceea ce na face sa confirmam asertiunea facuta.

Satul Poienari isi are originea veche de la voievodul Radu Negru, care a venit de peste munti din Tara Fagarasului si cu voinicii sai soldati in anii de la Adam 6723, iar de la Cristos 1215. Si au gasit cu ajutorul sfintei Stapana noastra nascatoare de Dumnezeu pe tatari care se incuibase in cetatea Jidava, care este in raza satului Poienari. Si drept multumire pentru biruinta am zidit si manastirea Campulung ce se zice Dolojopolu. Pe acele timpuri tara noastra romaneasca nu a fost nici populata nici lipsita de locuitori si satul Poienari, fiind in apropierea manastirii Campulung, Negru Voda l-a populat cu colonisti adusi din Tara Fagarasului, fiind in apropierea resedintei ca sa-i aiba la indemana in timp de nevoie, soldati gardii pe fiecare vale ascunsi cum si pe valea Jugurului si pe toate vaile grupate in cete sau caprarii cu comandantii lor din care au ramas astazi satele infiintate.

Poenari se numeste ca cei dintai numiti pe aceasta vale s-au asezat la infurcatura vailor unde se aduna toate vaile, adica Valea Magheritei, Tulbure, Radei, Ederei si Brebenestilor. Pe platoul acestor vai au gasit poiana frumoasa intre Valea Tulbure si Valea Ederii unde s-au asezat si au facut cea dintai biserica, la Georgesti, unde este astazi casa, caminul si gradinile domnului Ivan I. Constantinescu.