Prezentare Priboieni
Comuna Priboieni se află în partea sud –vestică a judeţului Argeş, pe Valea Cârcinovului, afluent al Argeşului, la 7 km nord faţă de oraşul Topoloveni şi 35 km de Piteşti.
Comuna Priboieni este situată într-un cadru geografic pictoresc, înconjurată de la est şi vest de dealuri şi valea pârâului Cârcinov, care o străbate de la nord la sud, depresiune cu o mai largă deschidere spre sud faţă de nord.
La nord se află situată comuna Beleţi – Negreşti, la sud satul Ţigăneşti, aparţinând oraşului Topoloveni, la est dincolo de dealul Săracului, se află satul Râncăciov, apartinând comunei Calineşti, aşezare în care s-au descoperit urme materiale ale existenţei unei comunităţii umane, încă din comuna primitivă.
Numele şi atestarea documentară a Priboienilor
Originea numelui Priboieni ar deriva de la numele unui flacău –oştean venit în localitatea Priboiu, Dâmboviţa, căruia oamenii i-ar fi spus Priboianul. Ipoteza aceasta se sprijină pe o legendă amintită de C. Radulescu – Codin, potrivit căreia Negru Voda, venind din Făgăraş după ce a învins pe tătari, măreţul Luceafăr basarabesc a dat fiecărui oştean drept răsplată, câte atâta pământ, cât îşi va putea alergă calul într-o zi; şi a gonit acel oştean calul din Sămăila, a dat târcoale satului de azi şi a luat bucăţica de moşie, stabilindu-se în partea Priboienilor numită Paraschiveşti şi Opreşti.
Numele satelor componente se derivă de la numele urmaşilor Priboianului, ca de pilda: Paraschiveşti – de la Paraschiv, Sămăila – de la Samoil (eventual de la afluentul Cârcinovului, Sămăila) etc.