Hidrogeologia

Din punct de vedere hidrogeologic, în comuna Recea se semnalează prezenţa acviferelor de tip freatic şi de adâncime. 

Acviferul freatic este cantonat în formaţiunile poros permeabile ale Holocenului, reprezentate prin nisipuri, pietrişuri şi bolovănişuri, a căror grosime variază între 2 şi 12 m.

Acviferul freatic are nivel liber, fiind delimitat în bază de un orizont argilos, impermeabil, iar la partea superioară de suprafaţa piezometrică. Acesta este alimentat exclusiv din precipitaţiile care cad pe suprafaţa lui de dezvoltare, prin infiltrarea acestora, în orizonturile permeabile. 

Suprafaţa piezometrică suferă fluctuaţii însemnate în timpul anului, în funcţie de regimul precipitaţiilor. Astfel, în perioadele de secetă prelungită nivelul apei în fântâni scade foarte mult, cu precădere în cuprinsul câmpului înalt, unde se semnalează chiar fenomenul de secare a acestora. 

În anii cu precipitaţii abundente, nivelul piezometric se ridică cu câţiva metri, atingând în luncă adâncimi mai mici de 0,5 m. 

Acviferele de adâncim – stratele acvifere de adâncime au fost puse în evidenţă de numeroase foraje executate în cuprinsul perimetrului, în scopul alimentării cu apă a populaţiei şi animalelor, precum şi pentru irigaţii. Acestea au fost săpate cu precădere în lunca Teleormanului, la adâncimi cuprinse între 40 şi 60 m.