Relief

Comuna Valea Mare - Pravat este parte integranta a depresiunii Campulung de origine tectonica, marginita de falii de varsta cretacica accentuate in cuaternar. Legat de aceste falii de varsta cretacica accentuate in cuaternar. Legat de aceste falii se inregistreaza rare miscari seismice care au hipocentrul in fundamentul regiunii, iar epicentrul in zona satului Bilcesti.

Depresiunea, careia i s-a dat chiar numele orasului, s-a format acum 60 de milioane de ani, in perioada cretacicului superior a erei mezozoice, prin prabusirea unei zone de cristalin, afundate astazi la cateva mii de metri, de-a lungul unor planuri de falie.
In comuna Valea Mare - Pravat apar cele mai mari inaltimi din nordul depresiunii Campulung: 838 m. (Dealul Namaiestilor) si 1243 m (Varful Mateias).

Relieful, putin accidentat, este format din valea raului Argesel si coline, dealuri prelungi, de natura structurala, care coboara concordant cu stratificatia slab ondulata sau usor inclinata. Aceste dealuri sunt cunscute in literatura geografica sub numele de "muscele" (vezi "Monografia geografica a R.P.R., Bucuresti - 1960).

Toponimicul este folosit si de localnici. In rocile friabile mio-pliocene de la suprafata care opun rezistenta la actiunea agentilor externi, iar relieful este intens fragmentat de o retea hidrografica temporara cu caracter torential. 

Reteaua hidrografica permanenta si-a adancit cu usurinata vaile (Argesel, Valea Carstii) in depozitele mio-pliocene, creand o serie de terase.