Geomorfologia

Zona de care ne ocupam nu poate fi tratata singular, ea face parte din unitatea geomorfologica a Campiei Romane, respectiv a subunitatii Campiei Gavanu Burdea, o campie aluvio – pluviala, situata in continuarea conurilor de dejectie din nord, formate de raul Arges. Aceasta subunitate face trecerea intre zona piemontana din nord si cea tubulara din sud.

Sub raport hipsometric, relieful teritoriului comunei Stefan cel Mare este destul de simplu. Curbele hipsometrice de 150 m si 160 m cuprind cea mai mare parte a teritoriului administrativ al comunei. 

Valori mai mari de 160 m apar numai in partea de nord si vest a comunei, iar cele mai mici de 150 m se intalnesc mai ales in estul si pe vaile raurilor si paralelelor ce dreneaza teritoriul comunei, cea mai caracteristica fiind curba hipsometrica de 155 m,

Morfologic, relieful se caracterizeaza prin pante reduse, iar fragmentarea orizontala si mai accentuata a reliefului se remarca in partea de est a comunei, unde vaile sunt mai numeroase si, in consecinta, interfluviile sunt mai inguste.

Drenajul este asigurat de reteaua hidrografica in lungul vailor de diferite dimensiuni, cu orientare nord nord – vest sud sud – est.
Interfluviile sunt simetrice sau asimetrice, datorita actiunii fluviatile. 

Geneza teritoriului este strans legata de cea a Campiei Romane, al carui fundament cristalin este constituit din formatiuni paleozoice, mezozoice si neazoice.

Pe verticala, Campia Romana prezinta trei etaje morfologice – doua de eroziune, care apartin peneplenei fosile valahe, si unul de acumulare la zi.

Primul etaj de eroziune prezinta un relief destul de accidentat, dezvoltat pe formatiuni de varsta Ordovician – Carbonifer. 

Al doilea etaj de eroziune, este reprezentat prin peneplema moesica fosilizata, formata, incepand din Cretacic si pana in Levantin, printr-o actiune complexa de eroziune, abraziune si carstica.

Al treilea etaj este de acumulare, reprezentat prin cuvertura sedimentara neogena si cuaternala.

Cuvertura neogena este alcatuita din depozite sarmatiene, meotine, pontiene, daciene si levantine.

Depiozitele cuaternare constituie partea superioara a cuverturii sedimentare din Campia Romana. De aceste depozite este legata configuratia actuala a sectorului comunei Stefan cel Mare. Ele au rezultat din vasta actiune morfogenetica a fortelor externe ce s-au suprapus pe fondul general al suprafetei initiale fluvio- lacustre pliocene.
 
Procesele principale care guverneaza morfodinamica actuala a zonei sunt sufoziunea, procesele legate de activitatea fluviatila de eroziune si acumulare in lungul albiilor, precum si eroziunea torentiala pe versanti abrupti.